Polentips

Eftersom det är ganska tydligt för de flesta på både sociala medier och IRL att vi ofta och gärna besöker Polen, får vi också massor av mejl med frågor om tips angående Polen, så här tänkte jag ge mig på att försöka skriva ihop lite specifika Polen-tips. Tipsen är högst personliga och utgår från oss. Vi har nästan bara varit i Polen med små barn, vi är bekväma och lata, och betalar hellre lite mer än att vi har det obekvämt,  så våra tips är nog inget för dig som vill luffa fram på billigast möjliga sätt, även om säkert du också kan hitta något att läsa om.  Hoppas att någon kan ha nytta av något av det jag skriver!

Ta sig dit

Wizzair (www.wizzair.com) flyger från Malmö och det går att hitta väldigt billiga resor, om man inte reser under högsäsong. Numera flyger även Ryanair (ryanair.com) från Växjö. Vi har flugit en gång, och det funkade utmärkt, även om vi föredrar bekvämligheten med färjan från Karlskrona, då vi också tar med bilen. Och gps:n. Om ni flyger så bry er inte om att boka transport hemifrån ­- det är billigt och bekvämt med taxi! Och för hela friden, ta med tomma resväskor, för ni kommer att vilja shoppa!

Stenaline (stenaline.se) trafikerar linjen Karlskrona­ – Gdynia. Vi åker alltid nattfärja, även om det kostar lite mer, för även om det både finns spa, lekrum, restauranger och shopping ser inte vi  tjusningen i att försöka slå ihjäl tid på en båt, utan vi ser överfarten som en hotellnatt som ger oss mer tid i land. Under högsäsong kostar det en hel del, men är man iväg i max tre nätter kan man hitta  kraftigt rabatterade resor genom klicka på erbjudandet “Prova på Polen”, som alltså ger en alldeles lagom minisemester med fem nätter borta om man väljer nattfärja som vi.

Vi har åkt i både Comfort-­, Premium- och Panoramahytter, och rekommenderar absolut Panorama, om man har möjlighet. Det är stora hytter med dubbelsäng, soffa/bord, tv, espressomaskin, vattenkokare, chips, fruktfat och plats för babysäng och/eller möjlighet att använda soffan som bäddsoffa. Mer som ett hotellrum än en hytt. Ja, det kostar med stor hytt, men med aktiva barn är det väl investerade pengar. Chipsen och fruktfatet brukar dessutom vara väldigt populära.

Comfort- och Premiumhytterna är mer hytter än hotellrum, men eftersom man ju egentligen bara ska man sova, fungerar de också alldeles utmärkt. På senare tid har vi börjat uppskatta Premium mer och mer. De ligger i en låst avdelning på våning 11, vilket gör att det inte låter från hav och bildäck om man har otur och får en blåsig överfart. Detta uppskattar jag något ofantligt, för det är ju ljudet som är det värsta, eller hur? I Premiumhytterna finns tv, toalett/dusch och vattenkokare/snabbkaffe, så man klarar sig utmärkt.  Comfort är det enklaste alternativet.

Åker man med barn, som vi, så kan det vara bra att veta att i Panorama och Premium finns vattenkokare, så man kan enkelt fixa kaffe och gröt i hytten om man inte vill stressa upp till frukosten på morgonen. Vi brukar helt enkelt ta med ett paket knäckebröd och en mjukost, för att kunna ta det lite lugnare, men frukostbuffén är både trevlig och prisvärd, för den som inte är lika morgontrött.

I nuläget är det tre båtar som trafikerar sträckan; Vision, Spirit och Baltica. Baltica är en godsfärja som vi aldrig åkt, och av de andra två är Vision (”svenskbåten”) vår favorit, främst eftersom wifin fungerar bäst där.  Eftersom vi aldrig åkt dagfärja kan vi inte säga så mycket om aktiviteterna då, men båda båtarna är utrustade med två stycken lekrum (ett klätterlekland och ett med lite lugnare aktiviteter), där det strategiskt nog finns en bar med både sittplatser, glass, snacks och drinkar precis utanför. För de lite äldre finns det både dataspel, arkadspel och vanliga spelautomater Det arrangeras barn- och vuxendisko och är nästan alltid livemusik i restaurangen, som serverar prisvärd mat och dryck.

På morgonen, ca en och en halvtimme före ankomst, ljuder ljuv musik i högtalarna, Rod Stewarts I’m sailing.  Det går varken att stänga av eller sänka ljudet (vi har försökt). Stackars Rod – hans popularitet måste ha dalat rejält hos diverse bakfulla Polenresenärer som önskat honom dit pepparn växer.  🙂 Därefter blir man en gång i halvtimmen fram till ankomst stressad av meddelanden om att man ska göra hytterna tillgängliga för städning. Vi blev sjukt stressade första gången, men det har hittills aldrig varit några problem att stanna i hytten fram tills de säger att bildäck är öppet, så ta det lugnt bara. (Vill man vara helt säker så går det numera att boka sen utcheckning från hytten, har jag sett.)

Vill man stanna iväg längre än tre nätter kan det vara en bra idé att boka resan med Sembo (sembo.se), även om bokningssidan är lite krångligare. Välj då alternativet “båt+boende” på stenaline.se.  Bokar man bara en hotellnatt ihop med resan får man 20% på båtresan. Man behöver alltså inte boka hela resan/alla hotellnätter, utan man får rabatten även om man bara bokar en natt. Man får då ange datum och söka upp ett hotell man gillar, och sedan klicka på länken “Visa/ändra färja” för att ändra datumen för båtresan.

Något man absolut inte ska missa är att göra sig till ”Extra­medlem” när man bokar sin resa på Stenaline, för då får man poäng på både resekostnaden och alla inköp man gör på båten så länge man visar upp sitt kort eller anger sina siffror. Kortet får man tillsammans med biljetterna när man checkar in och poängen växer snabbt när man bokar en resa, äter och dricker och handlar lite (eller mycket) i Taxfree-shoppen. Poängen kan sedan användas för att betala/delbetala nästa resa ­ för en sådan kommer det att bli…