Äta och dricka

Äta och dricka i Gdansk

Att försöka ge sig på att göra något slags heltäckande lista på ställen att äta och dricka på är givetvis en helt omöjlig uppgift, speciellt i de här restaurangtäta städerna, så det här blir mer en lista över minnesvärda ställen som just vi råkat besöka.

I Gdansk ligger de flesta restaurangerna på Dluga och parallellgatan Piwna, samt längs kanalen och lägstanivån känns generellt hög. I Gdansk pratar de flesta engelska och det är lätt att få hjälp. De flesta ställen är dessutom otroligt barnvänliga, så det finns barnstolar och man får ofta kritor eller någon leksak. Många ställen har dessutom regelrätta lekrum. Några ställen som vi ätit på och kommer ihåg är:

● Billy’s (kedja) finns på flera ställen i området, men den vi provat flera gånger, och gillar bäst, ligger högst upp i köpcentrat Madison. Inredningen är amerikansk, servicen och maten bra. Dessutom har de en lekhörna som våra barn älskar. Det ligger även ett Billy’s nere vid kanalen, men där har vi upplevt kvalitén på maten mer ojämn.

● Cico (Piwna). Fräscht och mycket barnvänligt med superfina sallader, god pasta och trevlig personal.

● Mon Balzac (Piwna). Mysigt ställe där vi ätit fondue för nästan inga pengar alls. De sägs också ha väldigt bra frukost, men vi hade lite otur när vi skulle testa det, tror vi, för det var lite taffligt serverat i omgångar och med dålig service. (Dålig dag kanske?)

● P&M (Piwna). Pastaställe med trevlig personal och god mat. Barnvänligt.

● Brovarnia (Piwna). Brovarnia betyder bryggeri, så här ska man givetvis beställa deras egen öl. Dessutom är de kända för sina pierogi (dumplings), vilka är väl värda att testa.

● Radissons uteservering (Dluga). Mysigt och perfekt för att chilla och kolla på folk. Deras Pasta Carbonara ligger i topp på vår Carbonara­topplista (fast tyvärr hade de tagit bort den från menyn när vi var där senast). Bra mat även i övrigt. Ibland lite knepig personal, men maten och läget är värt det.

● Goldwasser (Dluga). Klassiskt ställe med väldigt goda och snyggt serverade frukostar med massor av färsk frukt och andra godsaker.

● Sphinx (Dluga). En kedja med blandad mat och trevlig uteservering. Finns både i Gdansk, Rumia och Gdynia. Överlag har det vi ätit här varit bra, men Caesarsalladen har varit förfärlig alla gånger jag beställt den, så ett tips är att välja bort just den. Det senaste året har de snävat ner utbudet på menyn och gjort den mer orientalisk (meze, shoarma m.m), vilket är lite tråkigt, för de hade mer att välja på innan, men mezen för 39 zl är väldigt prisvärd.

● The Flying Dutchman (Dluga). Trevlig uteservering och bra mat.

● Elephant bar (Dluga). Även detta en restaurang med stor uteservering på samma sida som ovanstående restauranger. Helt okej mat, men det är för stämningen, drycken och läget man framför allt går hit. Eftermiddagssol… Perfekt för att sitta och titta på folk. Ofta livemusik, trevlig personal och bra stämning. Pizza med saltgurka är, tro’t eller ej, riktigt gott.

● Buddha Bar (Dluga). Också klassiskt ställe med bra uteservering när man vill kolla på folk och äta god mat. Ett hett tips är att inte beställa varsin förrätt om man vill orka med huvudrätten…. Jag åt khmeriskt när vi var där senast. Mums!

● Pueblo. Mexikanskt ställe på gatan mellan Dluga och Madison med helt okej och prisvärd mat + bra wifi. Trevlig uteservering.

● Kedjan Sempre (kanalen + Dluga + Sopot) gör riktigt goda italienska pizzor till bra priser. Barnvänligt och trevligt dessutom. Bra hämtställe om man vill äta på rummet.

● Hiltons takterrass (kanalen) får inte missas. Supergoda drinkar, poolhäng om man vill och fantastisk utsikt över staden.

● Hotell Gdansk/Brovarnia. Mikrobryggeri med supergod öl och bra mat. Ligger på andra sidan kanalen, så inte samma möjlighet att titta på folk som på torget, men väldigt trevligt och mysigt ställe med bra personal och mat.

 

Äta och dricka i Gdynia

I Gdynia ligger de flesta restaurangerna längs med huvudgatan eller dess parallellgator. Ju fler och bättre ju längre upp (det sluttar svagt uppåt) man kommer, är min känsla. Några som vi ätit på är:

● Calipso (ligger i hotell Hotton). Jag känner att jag måste slå ett slag för denna restaurang, som verkligen skulle förtjäna bättre än sitt lite avsides läge i ett hotell. Numera tar vi alltid minst ett besök här och vi har aldrig blivit besvikna. Fantastiskt kött och snygga uppläggningar med det lilla extra dessutom.

● Sioux (ligger precis vid hotell Mercure, på väg mot marinan). Riktigt coolt ställe, även om det så klart är turistigt med sin ”pre­amerikanska” inredning med alltifrån diligenser till totempålar. Fantastiska kötträtter på menyn (jag längtar redan tillbaka) och superb personal. Rekommenderas väldigt varmt. (Möjligen har detta tyvärr slagit igen – måste dubbelkolla detta nästa gång vi åker.)

● Thai Jolo. Ett “hål i väggen” som nu växt till en fullskalig restaurang ligger längst ner på huvudgatan, mittemot polisstationen. Lite annorlunda tolkningar av klassiskt thailändska rätter, men mycket goda. (Tro dem dock inte när de säger att något inte är starkt och att en ettåring kan äta det.) Väldigt prisvärt och gott! Vi hämtar mat här nästan på varje återresa, och sedan äter vi den medan vi väntar på att få köra på färjan.

● Coco café, club och restaurang i yachthamnen vid stranden. Väldigt fräscha sallader och stora pastaportioner. (Vet dock inte vad som hänt med detta ställe, för det verkade inte riktigt öppet senastvvi var i Gdynia.)

● Pueblo (på parallellgatan till höger om huvudgatan). Mexikanskt ställe med helt rätt inredning, trevlig personal och stora portioner.

● Sphinx (vid Batory). Familjevänligt ställe med skiftande kvalité (se ovan). Jag fick en hemsk caesarsallad samtidigt som resten av familjen fick riktigt bra Carbonara och njöt i fulla drag. (Kedjan finns även bland annat på Dluga och i Port Rumia.)

● Captain Cook nere i marinan är ett ställe man gärna kan hoppa över. Det ser rustikt och trevligt ut och har dessutom ett stort lekrum, men har kass service och ingen vidare mat.

● Nordowi Mol (utanför Gdynia). Är man bilburen och vill bege sig på utflykt (kanske mot Hel) så får man inte missa denna mycket speciella restaurang. Den är en härlig blandning av pittoresk gästgivargård och kitschig sjömansromantik. Här finns dessutom ett minizoo med kaniner och andravsmådjur, getter, strutsar m.m, en stor lekplats utanför och ett rejält tilltaget lekrum inomhus med massa roliga grejer för både de minsta och lite större. Inredningen är värd ett besök i sig, och maten är rustik och god, om än väldigt polsk. Nordowi Mol är helt klart en upplevelse! (Strutsen hade tyvärr dött nu, men vid vårt senaste besök fanns getter, kaniner, fåglar, gäss och vi fick mata dovhjortarna med kastanjer .)