Shoppa

Att shoppa i Polen är kul eftersom kronan (än så länge) är (ganska) stark gentemot zlotyn. Det känns dock som om detta håller på att förändras, för vi har fått betala lite mer för våra zloty för varje resa. Näst senast kostade en PLN ca 2.22 SEK, allra senast ca 2.30. Generellt gäller att man ska hålla sig till inhemska varor/märken för att verkligen fynda. Går man på HM, Ikea eller KappAhl så är priserna ungefär desamma som här hemma, men man sparar någon tia/tjuga per hundring tack vare att kronan nu är stark. (Eller har varit stark i alla fall…. Vänta inte för länge med ert Polenbesök om ni vill ha mycket för pengarna, är min känsla.)

Ställen och varor som jag brukar kolla efter/köpa

● Reserved (påminner om HM). Har ofta fina, prisvärda barnkläder. Bra kvalité. (Även 5.10.15, Cocodrilo, Smyk och flera andra ställen har prisvärda barnkläder.)

● Smyk. Barnaffär med allt ifrån leksaker till kläder. När det är rea här kan man verkligen fynda! Jag har köpt mycket kläder och en hel del skor här.

● Auchan. Känns lite som ett polskt Ge-kås. Finns flera stycken i området, men vi väljer att köra till Port Rumia eftersom det är stort, välordnat och har en stor avdelning för storpack (godis, nötter, frön, pasta, müsli m.m). Utbudet varierar starkt och från gång till gång, men här går ofta att fynda Disneykläder, barnskor, storpack nötter, sesamfrön, gojibär, chiafrön etc., leksaker (även pooler, studsmattor, utemöbler etc. om man har plats i bilen), hår-­ och hudvård (fast ibland är Rossmann billigare på sådant). Numera är Auchan som ligger utanför Gdansk lika bra som det i Rumia, så vi brukar handla där. Dessutom ligger det ett i Riviera, det stora köpcentrat i Gdynia, fast där har vi inte varit ännu.

● Rossmann (tillsammans med massor av andra liknande ställen, t.ex Apteka, Superpharm, Super Apteka etc). Billig hår­- och hudvård, leksaker och massor av andra saker. Värt att jämföra märken, men t.ex.Syoss spray/mousse brukar man kunna köpa för runt 10 – 12 pln och det finns massor av hudvårdsmärken att testa (jag gillar Soraya). Även receptfria läkemedel är betydligt billigare än hemma. En del, som t.ex. Voltaren och Rennie heter och ser ut som hemma, på andra får man läsa innehållsförteckningen.

● Majskrokar! Har man små barn så måste man faktiskt bunkra majskrokar. De är provocerande billiga! Ca 1 ­- 2 kronor (!!) för en 90-­grams påse. Det finns även en massa roliga varianter, t.ex. jättekrokar som i alla fall är väldigt populära här hemma. (Även alla andra sorters chips, majsbaserade godsaker, choklad etc. är otroligt billigt, så det är lätt att öka i vikt och skaffa sig finnar.)

● Bensin. Tanka inte innan ni åker. Bensin kostar ett par kronor mindre per liter än i Sverige.

● Frukt och grönsaker. Botanisera och njut i saluhallarna. Det är väldigt billigt med frukt och grönt. En stor korg med ca 2 kg jordgubbar kostade redan i maj bara runt en svensk tjuga. (Då ingick dessutom korgen.) Saltgurkan är suverän och ölkorven helt fantastisk.

● Pyssel/handarbete. Är man pysseltokig som jag så ska man hålla utkik efter affärer (sklep) med namnet pasmanteria, för där hittar man garn och handarbete. (En del pasmanterior säljer kläder/underkläder och garn, vilket kanske inte känns som en klockren kombination för de flesta. 🙂 Garn är överlag lite billigare än här. I centrala Gdynia (och i köpcentrat Przmorze utanför Gdansk) finns butiken Jola (kedja) som påminner om ett svenskt Panduro, fast billigare. (Här kan man t.ex. köpa garn, knappar, handarbetstillbehör, scrapbookingtillbehör m.m. Jag köpte bl.a. Hoooked Zpagetti för 30 pln. Billigt!) I Gdansk finns en söt liten pasmanteria som ligger ett kvarter ifrån Dluga (nästan högst upp till vänster) med helt polsktalande tanter, som inte är så lätta att kommunicera med, men som är väldigt trevliga och hjälpsamma.

Shoppingcenter/gallerior

Det finns massor av stora och mindre gallerior i området. Personligen tycker jag att dessa ofta blir rätt trista efter ett tag, för det är ju ungefär samma affärer i alla, men det är självklart ytterst bekvämt med så mycket shopping och mat på en samlad yta. Parkering är ofta gratis eller ytterst billig, vilket vore något för Sverige att ta efter, tycker jag. Generellt ligger prisnivån något lägre om man väljer de gallerior som ligger lite mer avsides, där “vanligt” folk bor, men de allra största ligger på bekvämt avstånd, vilket självklart spelar in när man är på semester. Några av de som vi hunnit med på våra resor är:

● Riviera (Gdynia). Nyast och störst. Gratis parkering, massor av affärer, mycket att göra även för de minsta. Ett Auchan på nedervåningen om man vill fylla bilen med mat och öl innan man kör på färjan.

● Klif. (Gdynia). Mindre och äldre än Riviera, och ska man bara till en galleria, ska man nog välja Riviera.

● Batory (centrala Gdynia). Ganska litet i jämförelse och mest inhemska affärer. Lättillgängligt. En trevlig Piotr i Pawel (mataffär) högst upp.

● Baltycka (utanför Gdansk). Förmodligen näst störst efter Riviera. Stort och fräscht. Är man inte bilburen så kan man ta SKM-­tåget från Gdansk och hoppa av på tredje stationen, så kommer man hit.

● Manhattan (strax utanför Gdansk). Ganska litet och inget måste, om man inte har en musiktokig make som måste besöka alla musikaffärer i området varje gång. De har i och för sig ett bra KappAhl och ett riktigt välsorterat och bra C&A, så okej, jag brukar väl handla en del, jag också.

● Madison (centrala Gdansk, i närheten av Scandic/saluhallen). Inte jättestort, men lättillgängligt och med ganska många små och stora affärer. Ett stort Piotr i Pawel på bottenvåningen.

● Galleria Przmorze (utanför Gdansk, ­ mot stranden). Ett lite mer avlägset shoppingcentrum som ligger mitt i ett enormt bostadsområde. Lite lägre prisnivå än de allra största och en del affärer som jag inte sett på andra ställen, t.ex. Jola (pysselaffär, handarbete) och Tokko (kläder/barnkläder). Kanske inget för ett förstagångsbesök i Polen, men när man börjar tröttna på de andra…

● Port Rumia (Rumia). Familjevänligt stort köpcentrum med stora Auchan (tänk Ge­Kås) i mitten, ett stort Smyk (allt för barn), H&M, KappAhl, C&A (har både barn­ och mammakläder utöver vanliga kläder!), CCC, Cocodrilo (barnkläder/skor), Leroy Merlin, zoo m.m. På Auchan brukar vi bunkra majskrokar, våtservetter, mandel/nötter/sesamfrön, konserver, choklad, hud-­ och hårprodukter, polsk öl och ibland någon flaska starkt innan vi åker hem. Ska man tanka så brukar bensinen dessutom vara billigast här.

● IKEA, Smyk, Mediamarkt, KappAhl, HM m.fl ligger i shoppingcentrat Matarnia Park längs motorvägen mellan Gdynia och Gdansk.

● Auchan m.fl affärer ligger också bredvid motorvägen när man nästan är framme i Gdansk. Vet inte vad detta center heter men det syns tydligt från vägen.