Att göra med barn

Mest för barn

Vi upplever Polen som ett väldigt barnvänligt land. Många restauranger och fik har (minst) en liten lekhörna, och på flera finns det regelrätta lekrum. Det finns lekland och lekutrymmen på nästan alla shoppinggallerior och dessutom ett överflöd av zoo-­butiker, där man kan roa sig i timmar (anser i alla fall våra barn). Förra året hittade de en igelkott (!), som de ville köpa… och i år har båda lärt sig frasen ”To twój pies?” (Är din hund snäll?), vilket lett till många intressanta möten med hundägare av alla de sorter. 🙂 Här nedanför hittar man en lista på olika aktiviteter som vi brukar ägna oss åt när vi är i Polen.

I närheten av stadsdelen Oliwa (strax ovanför Sopot) ligger Gdansk Zoo. Vi har inte speciellt mycket erfarenhet av sådana anläggningar, så jag kan inte säga om detta är bättre eller sämre än något annat, men det är stort med många djur, ett minizoo där barnen får klappa allt från kaniner till getter, en dinosauriepark  med äventyrsbanor att klättra i, och dessutom något slags äventyrspark av typen som kräver hjälm och säkerhetslina för större barn/vuxna. Våra småttingar har älskat det varje gång vi varit där, speciellt “fifafferna”, sälarna och de busiga chimpanserna. För priset 20 pln/vuxen (gratis för barn under fyra) eller familjebiljett för 60 pln har man verkligen råd att chansa (http://www.zoo.gd.pl/). Det ligger givetvis flera restauranger och fik av olika slag och kvalitet på området, och vill man inte chansa så ligger det ett McD och flera bagerier/småbutiker bara någon km därifrån där man kan köpa med sig fika i stället. Vi gjorde alltid det förr, men numera tycker vi att kvaliteten på maten inne på området har blivit så pass mycket bättre att vi äter där. Samlar man på sig många 2 zl-mynt kan barnen roa sig länge i diverse bilar, helikoptrar och ”kaluseller” som finns på restaurangområdet, så man kan t.o.m ha tid att njuta av maten, om man har tur.

I Reda, någon mil utanför Gdynia, öppnade nyligen ett alldeles nytt vattenland, Aquapark Reda (www.aguaparkreda.pl) där vi varit en gång. Det gav definitivt mersmak, och vi kommer att återvända. Där finns givetvis massor av olika attraktioner och saker att göra för både de mindre  och större barnen/vuxna, alltifrån piratland för de yngsta till haj-vattenrutschkana för de äldre, och det är fräscht och genomtänkt från båsen där man byter om till armbanden som både låser skåpen där man har sina grejer och talar om hur mycket av sin betalda tid man har kvar. Man kan välja att betala för en timme, tre timmar eller hela dagen, och armbandet hjälper till att hålla reda på tiden. Både inne på själva badområdet och i byggnaden där badlandet ligger, finns restauranger och fik, så man kan lätt fylla på energidepåerna, vilket behövs, jag lovar!

 Att åka tåg är ju alltid populärt för de mindre barnen, och tåget (SKM) mellan Gdansk -­ Sopot –  Gdynia går ofta och kostar knappt ingenting.

 

Mata duvor vid Poseidonstatyn i Gdansk. Ta med lite av de obligatoriska resterna från frukosten och mata de kräsna duvorna mitt på Dluga. Har man riktig tur blir barnen så uppslukade av detta att man själv har möjlighet att ta en drink på uteserveringen strax intill. Det är alltid en massa saker som händer på Dluga, så möjligheten att få sitta ner är ganska stor.

Strax utanför Gdansk (i närheten av shoppingcentret Manhattan) ligger leklandet Loopy’s World. Vi har inte varit på speciellt många lekland ännu, så jag vet inte om jag kan säga så mycket om kvalitén på det, men där fanns massor att göra för både små (och kanske framför allt) lite större barn med ett ganska bra fik i mitten. Prisnivån på inträdet var något lägre än i Sverige, men vi reagerade på hur många attraktioner av typen ”stoppa i en femma (polsk tvåa) och åk/lek/tävla” där fanns. Sammanfattningsvis kanske detta är något för den lite längre, regniga semestern, men inget att åka omvägar för. (www.loopysworld.pl).

I hamnområdet i Gdynia ligger ett av Polens största akvarier http://www.aquarium.gdynia.pl/. Vid ett av våra besök här sammanföll vårt besök tydligen med att alla närområdets skolor besökte stället, så det var trångt och lite jobbigt med två barn, men vår stora tjej pratar fortfarande om de fina fiskarna, så vi har varit tillbaka flera gånger, och det står högt på önskelistan vid varje resa.

Har man större barn måste man givetvis kolla in Aquapark utanför Sopot (http://www.aquaparksopot.pl/), äventyrslandet Kolbiki i Gdynia (http://www.adventurepark.pl/) och Escape Rooms i Sopot (www.lockme.pl).

En bit utanför Gdynia (bil är att föredra) ligger Nordowi Mol, en mycket speciell restaurang med mini­zoo, lekplats, getter, kaniner, dovhjortar m.m. Se utförligare recension under “Att göra i Gdynia”.

I närheten av shoppingcentret Przmorze (se nedan) i Gdansk-förorten Jelitkowo ligger en av de största allmänna lekplatser (förmodligen DEN största förresten) vi har upplevt. Parken den (eller de) ligger i heter, konstigt nog, Ronald Reagan-­parken och bör absolut besökas om man råkar vara i de krokarna. (Kanske inget för förstagångsbesökarna, som lär ha fullt upp med allt annat som finns att göra, men ni lär ju vilja återvända till Polen fler gånger… 🙂