Tricity-området (Gdynia, Sopot och Gdansk)

Vi rör oss mest i området “Tricity”, dvs de tre städerna Gdynia, Sopot och Gdansk, som nästan har vuxit ihop, men som är diametralt olika. Alla tre har dock sin charm och sina fördelar. Är man inte bilburen så tar man sig smidigt och billigt mellan orterna med SKM-­tåget, som är mer som en spårvagn som går ofta och med täta intervaller.

Gdynia är en “riktig stad”. Här bor folk. Staden är inte speciellt vacker vid första anblicken och den kräver både en och två tittar för att man ska upptäcka dess lite ruffiga charm och härliga marina. Ska man vara en lite längre tid i området ska man absolut ge den en chans, tycker vi! Här är billigast att bo och äta.

Sopot är den fina turiststaden med en fantastisk strand, ett väldigt inbjudande och öppet centrum med massor av aktiviteter, restauranger och fik. Det är rent och fräscht och väldigt lätt att gilla Sopot, men det har en tendens att vara lite turistigt. Naturligtvis är det dyrast att bo och äta här.

Gdansk är (trots att det egentligen är nyuppbyggt efter att ha bombats till oigenkännlighet under 2:a världskriget) som Gamla stan eller kanske Prag, dvs “gammalt”, charmigt och mysigt. Det är en stad att strosa i. Även här finns massor av restauranger, fik och aktiviteter, speciellt runt “Dluga­torget” och kanalen.

Vi har varit mest i Gdansk och det är förmodligen den av städerna som ligger oss närmast om hjärtat, även om vi på sistone även börjat upptäcka Gdynia mer och mer.

Vill du läsa om hotell i området kan du göra det här.

Andra ställen

Förutom Tricity är vi också ofta i Rumia​, nån mil inåt landet, som är en ganska trist stad, men här finns bra och billig shopping, om man är intresserad av att bunkra och fylla bilen innan man åker hem. Port Rumia, med stormarknaden Auchan som nav, är ett utmärkt shoppingcenter för barnfamiljer. Auchan känns lite som ett polskt Ullared och runt detta finns stora, familjeanpassade affärer med mycket för både barn och vuxna.

Hotellet Spa Faltom är inte speciellt charmigt, men otroligt prisvärt och nästan löjligt familjeanpassat med stor frukostbuffé, stort (videoövervakat) lekrum, pooler, bowling, utelekplats, spa m.m. (I Rumia verkar dock inte finnas så mycket mer att göra, så det handlar om spa och shopping i så fall.)

En gång har vi gett oss utanför Tricity och provade då semesterorten Wladyslawowo,​ som ligger ett par mil nordväst om Gdynia. Det är tydligen en väldigt populär semesterort för polackerna själva och har, sägs det, väldigt bra luft, vatten och strand. Vi hade ingen tur med vädret när vi var där, vilket kanske påverkar vårt omdöme en aning, men det var inget för oss. Orten påminner om en en tillfällig “festivalstad” (tänk Östersjöfestivalen), med baracker, tillfälliga “plastrestauranger” och stånd. Vi bodde i en privatägd lägenhet (Apartment 33) som låg i en av ortens finaste hotell (Spa Velaves), så vi hade inget att klaga på egentligen, men vi kommer inte att åka tillbaka. Hotellet ligger bara ett stenkast från den fina, enormt långa sandstranden och prisnivån är lägre än i Tricity dock, så det finns självklart också fördelar.

Smala, långa halvön Hel ​har vi också besökt. Det är en smal remsa av land som påminner en hel del om norra Öland. En enda ganska smal väg som kantas av kust, campingar och små samhällen. Hel ligger allra längst upp på toppen av halvön. Tydligen är här MASSOR av folk under högsäsong, men i vecka 26 (sista skolveckan för polska barn) kunde man strosa i hamnen bland restauranger och stånd, mysa på stranden,titta på sälar (i ett “fokarium” :), äta gott på någon av alla restauranger som kantar gatorna (vi åt på restaurang Kutter, där makens band PPM råkar ha spelat…) och ha en himla mysig dag utan att behöva trängas. En riktig semesterort med allt vad det innebär. Här finns även mycket för den som är militärt intresserad, eftersom halvön är känd för att ha stått emot den tyska invasionen längre än någon annan del av Polen (tror jag).