Att göra

Vi brukar inte planera så mycket när vi reser, utan vi gillar att strosa runt och ta dagen som den kommer beroende på väder, vind och känsla. Ibland blir det jättebra, ibland sämre, men vi  gillar att bara gå runt och titta i affärer, titta på folk, sätta oss ner och ta en fika eller en matbit, och vi är inte mycket för muséer eller andra “typiska” turistgrejer, så för att få tips om sådant, googla, kolla tripadvisor, turistguider etc. Det finns verkligen hur mycket som helst att göra och se!

Nu när vi helt plötsligt blivit en tvåbarnsfamilj blir det givetvis ((mycket) mindre av ovanstående och (mycket) mer av utflykter, fågelmatningar, bad, lekplatser och lekland, så numera blir det mer och mer sådana tips nedan.

Att göra i Gdansk

Gdansk är en stad att strosa i. Staden är uppbyggd från scratch efter andra världskriget, men man valde att bygga upp den i samma stil som den var, så där finns väldigt många “gamla”, vackra hus och byggnader, massor av restauranger, fik, småaffärer, stånd, happenings etc. Navet i stan är ”Långa torget”, Dluga (stavas med ett polskt l, med ett litet streck på och uttalas alltså ungefär “dwuga”) och kanalen där det hela tiden händer massor av saker. Det är en upplevelse i sig att sätta sig på en restaurang eller ett fik och bara titta på folk. Mat och dryck är billigt, så man vågar sätta sig på vilket ställe som helst utan att fundera på om man ska ha råd att lösa notan. Överlag har de flesta ställen, t.o.m mitt på turisttäta Dluga, bra standard och priser, så man kan ta första bästa ställe utan att fundera på vad det ska kosta.

Ett par somrar har det funnits ett öltälts­- och nöjesfältsområde på andra sidan kanalen med bl.a. ett jättestort pariserhjul. Vet inte om det är tillfälligt eller permanent, men trevligt är det i alla fall (även om undertecknad inte längre vågar åka något så högt som pariserhjulet). Nu, sommaren 2017, står i alla fall pariserhjulet där, och det byggs så det knakar i området, så snart kan man se fram emot en helt ny stadsbild där även området på andra sidan kanalen införlivats i staden på ett tydligare sätt.

St. Dominika­marknaden​

Om man har lust och möjlighet att åka i slutet av juli/början av augusti så är det en riktigt ​trevlig marknad i Gdansk då. Den är stor och känns “rustik”, dvs det finns väldigt mycket hantverk som känns “på riktigt”. (Ja, det finns importerade kinesiska grejer också, men det mesta känns äkta.) Marknaden täcker mest hela staden och det finns då ännu fler ställen att äta, dricka, leka och shoppa på. Förra sommaren (2016) hade t.o.m öltältsområdet norr om Dluga en sandstrand mitt i ett av öltälten. Våra barn satt glatt och lekte i sanden medan vi kunde dricka en öl i godan ro. Entreprenörskap på sitt bästa!

Saker att göra och se i Gdansk

När man är i Gdansk ska man, som sagt, strosa. Innerstaden är ganska väl sammanhållen, så man kan lätt strosa igenom hela på en dag. Centrum ligger runt torget/gatan Dluga, parallellgatan Piwna och pyttelilla gatan bredvid den, som vi brukar kalla “smyckesgatan”, eftersom den är späckad med små butiker/stånd som mest säljer bärnsten i alla de former. Nedanför dessa gator ligger kanalen, som också är kantad av butiker, stånd och restauranger. Ovanför Dluga (gå igenom portalen) ligger ett stort torg där det brukar vara marknader med olika teman och går man gatan från Dluga till gallerian Madison/stationen (sväng höger innan portalen) så hittar man bl.a. saluhallen med massor av små butiker, ljuvlig frukt-­, grönsaks-­ och blomförsäljning och köttförsäljning över disk. För att nämna något. Saluhallen är ett måste att besöka när man är i Gdansk. Missa för allt i världen inte de polska långa, smala ölkorvarna. Fantastiska tillsammans med saltgurka, som man köper av tanten längst ner i hörnet. Att inte köpa två kg jordgubbar i en korg för en tjuga vore dessutom ett stort misstag. 🙂

Självklart kan/får man inte missa den berömda mastkranen nere vid kanalen eller den imponerande Mariakyrkan, som är världens största tegelstenskyrka. 25000 besökare får plats samtidigt… Nere vid kanalen kan man välja bland flera olika sorters båtturer, bland annat kan man åka till Sopot och/eller Westernplatte med piratskeppet “Black Perla”. Det finns många olika sorters guidade turer både på kanalen, till fots eller i små bussar, cyklar etc. Vi har tidigare åkt gratistur på kanalen med Qubus personal , och det var väldigt trevligt och informativt, så nu senast bestämde vi oss helt spontant för att hoppa på första bästa båt till Westernplatte, vilket i och för sig gav oss en skön båttur i det härliga vårvädret, men det hade kanske varit bra att kolla upp och känna till att det endast var guidning på polska och tyska, att buffén inte var öppen och att vi skulle bli avsläppta i en timme på Westernplatte, där dessutom endast en restaurang var öppen för säsongen… Det funkade helt okej för oss denna gång, men jag kan som sagt rekommendera att kolla upp vad man får innan man sitter på båten.

Det finns många mikrobryggerier (brovarnia) och konditorier (cukierna), så självklart strosar man inte på tom mage. Både öl och fika är, liksom mat, billigt, så man har råd att unna sig. Glass (lody) kostar heller nästan inget alls, och håller hög kvalité.

Skulle man tröttna på att strosa runt i Gdansk centrum kan man med bil eller SKM-­tåg (går från stationen och kostar bara några kronor) utforska omgivningarna/stadsdelarna utanför stan. Här finns massor av butiker och flera stora shoppingcenter, bl. a Manhattan (som egentligen inte är så jättespännande, men ändå en av mina favoriter) och Baltycka (jättestort och fräscht). Området Oliwa på väg mot Sopot känns expansivt och blomstrande. Längs gamla vägen mot Sopot/Gdynia ligger småaffärer hela vägen. Tar man nya motorvägen så passerar man också flera stora shoppingområden, bl.a ett där IKEA ligger. Granne med IKEA ligger f.ö också ett gigantiskt stort Smyk, som är en polsk barn­/leksaksaffär. Missa inte det om ni åker dit!

Gdansks förorter har strand, och strandpromenaden sträcker sig hela vägen hit från Sopot, men man får inte låta sig luras att tro att man kan bo mitt i Gdansk stad och ha gångavstånd till stranden, för så är det inte, utan det krävs bil eller tåg/buss för att ta sig från centrum till stranden. Vi har kört bil dit, men aldrig testat att åka kommunalt.

Att göra i Sopot

Sopot är en inbjudande och fräsch turistort med massor av restauranger och uteserveringar. Navet i stan är det stora torget strax ovanför den berömda piren (molo) och huvudgatan Monte Cassino. Här finns stånd med krimskrams, spännande mat och godis, uteserveringar i massor och man ser nästan alltid något slags happening även här.

Att gå ut på piren kostar några kronor. Man får köpa biljetter i luckorna till vänster och sedan visa upp dem för kontrollanten för att komma ut på träet. (Lite smålöjligt, men gulligt på något sätt…) Piren är egentligen bara en väldigt lång brygga, men självklart ska man gå ut här. Det är rätt mysigt ändå. Det ligger minst en restaurang på själva piren. Jag kan inte säga något om maten, men de har väldigt god champagne och fina bakelser.

Går man uppåt stan från piren passerar man först det pampiga Sheraton, sedan det stora torget och när huvudgatan (Monte Cassino) har börjat får man inte missa det roliga “vågiga” huset på höger sida av vägen. Det ligger ett par fik i det. Fotoläge! De flesta restauranger och fik/barer ligger längs denna gata, så det är bara att strosa och välja något som ser bra ut.

På tal om fik så är det ett absolut måste att ta en fika eller en drink på det klassiska strandcaféet framför Grand hotell. (Till vänster om piren om man står och tittar ut på den.) Det är ljuvligt att sitta ute på stranden (på trä, så man slipper den irriterande sanden 🙂 och äta/dricka och titta på folk och havet. Inte ens här behöver man faktiskt vara orolig för notan, även om det så klart är lite dyrare att äta/dricka här eftersom det är en turiststad.

Ett tips för barnfamiljen är den italienska restaurangen Sempre som ligger nere i parken till höger om det stora torget (återigen tänker jag att vi har näsan mot piren). Den ligger i en stor trädgård med uteservering och lekplats och har en rejält tilltagen lekhörna med både tv­-spel och leksaker på övervåningen. Maten är god och personalen trevlig. (Sempre finns även som renodlad pizzeria på Monte Cassino (huvudgatan i Sopot), samt på Dluga och vid kanalen i Gdansk.

Sopot är absolut det bästa stället om man tänker sig sol och bad. Stranden sträcker sig mer eller mindre hela vägen från Gdynia till Gdansk, med sitt centrum i och runt Sopot. Den fina strandpromenaden sträcker sig hela vägen mellan orterna och är späckad av aktiviteter av olika slag. Restauranger, fik, vattenrutschkanor, lekplatser, studsmattor, små lekland etc etc. Sopot är den dyraste av de tre städerna, men inte ens här behöver man vara rädd för att sätta sig på en strandrestaurang och ta en öl eller en fika. Man kan följa strandpromenaden hela vägen bort till Gdansk, men det är, som jag ju redan skrivit, inte centrala Gdansk, utan en förort, vilket kan vara bra att känna till. Man behöver bil eller åka tåg för att ta sig till centrala Gdansk därifrån (men strandområdet är jättetrevligt även i Gdansk).

Man måste självklart gå på spa när man är i Polen. Det är prisvärt och finns ett enormt utbud, speciellt i och runt Sopot. De flesta hotell med självaktning erbjuder något slags spa. Jag har bara provat det på hotell Mera (numera Sopot Marriot hotel & spa), men det var fantastiskt bra och kostade ett par hundra mindre än vad det skulle göra i Sverige.

Att göra i Gdynia

Gdynia är den mest urbana av de tre städerna, och den minst charmiga, i alla fall vid en första anblick. Många delar av den är rätt fula, men man gillar den mer och mer ju mer man är där. I alla fall vi. Här finns en liten strand som ligger centralt i stan. Runt den har det byggts upp en riktigt mysig marina med allt ifrån yachter och små strandstånd till riktigt fräscha restauranger och en fin lekplats. Här finns även bio, ett lekland (Funpark) och en liten galleria. De senaste somrarna har här funnits en hel liten nöjespark med karuseller. Vi tror att detta är något som permanentat, men säkert vet vi inte förrän vi åker näst, i augusti 2017.

Shoppar och äter gör man, förutom i marinan, mest och bäst längs och runt huvudgatan Swietojanska eller i gallerian Batory, som ligger centralt i stan. Strax utanför centrum ligger det som sägs vara Polens största galleria, Riviera, och bara några km längre ut ligger galleria Klif, som är lite mindre. Man får absolut inte missa Saluhallen som känns riktigt “på riktigt”. Här kan man köpa allt från blommor, frukt/grönt och kött över disk till underkläder och leksaker. Allt i en salig röra. Ett klädstånd mitt ibland diskarna med färskt kött är inget ovanligt. (Saluhallen ligger längst ner ett kvarter ifrån huvudgatan, i närheten av bland annat hotell Blick och hotell Hotton.)