Här tänkte jag försöka sammanfatta våra bästa Floridatips när det gäller bokningar, hotell och lite annat som vi kommit på under vägen. Vi är givetvis långt ifrån några experter efter att ha besökt Florida två gånger, men kanske kan något vi lärt oss, hjälpa någon annan. Och så kan vi ju själva kolla tillbaka och undvika fallgroparna till nästa resa. 🙂
En massa tips om att resa till USA och Florida i allmänhet och Orlando i synnerhet, finns på BahamaBays sida. Läs gärna den också!
Boka och betala
Vi åker ytterst sällan charter, för vi gillar att ta våra egna beslut och tenderar att ändra våra planer under resans gång. För oss är det helt rätt och vi tror absolut att det är det mest ekonomiska sättet att resa om man vill resa runt. Och det vill vi.
Det första man bör tänka på är hur man betalar och att man betalar på ett sätt som ger något tillbaka. Vi har provat olika betalkort som har gett olika sorters bonus, och det vi fastnat för är Bank Norwegian som är ett helt gratis Visa-kort som ger minst 0,5% tillbaka i CashPoints på allt man handlar med kortet, överallt. 0,5% är i och för sig inte så mycket, men eftersom kortet inte kostar något är det ändå det bästa enligt våra jämförelser. Varje CashPoint motsvarar en norsk krona att resa för, och Norwegians resor är överlag billiga, så nog kommer man en bit. Givetvis betalar man sin flygresa med sitt Norwegiankort och får då mellan 5 och 20% tillbaka i CashPoints att använda till nästa resa.
Skaffar du ett Norwegiankort genom den här länken så får både du och jag direkt 200 cashpoints att resa för.
Boka boende/cashback
Även när man ska boka boende gäller det att se till att få både det bästa boendet, det bästa priset och gärna något tillbaka. I Florida har vi funnit det absolut mest prisvärt att boka privat (mer om det nedan), men vi kombinerar det med hotellnätter och då är vårt förstaval alltid hotels.com. Dels för deras Hotels Rewards, som ger var elfte natt gratis, dels för att man då kan få ganska bra cashback (helt enkelt riktiga pengar tillbaka) från ett flertal olika cashbacksidor bara genom att klicka på dem först. Det är inte krångligare än att logga in på cashbacksidan och därifrån klicka vidare till butiken (t.ex. hotels.com) och där bokar man precis som vanligt. Några veckor efter resan får man tillbaka riktiga pengar direkt till bankkontot eller PayPal. Våra tre cashbackfavoriter är:
- Refunder – Refunder känns säker och trygg med bra kundtjänst. Skiljer sig inte procenten för mycket väljer jag alltid dem. Skapar du ett konto genom min länk får både du och jag direkt 50:-
- MyBonus – MyBonus är en ganska ny aktör med ett lite annorlunda upplägg med ”Bonusbuddies”. Jag har inte använt dem tillräckligt länge för att ha en klar bild av dem, men de har just nu en kampanj med dubbel återbäring, så jag har använt dem vid mina hotellbokningar i Florida, för med de relativt dyra hotellen blir det bra pengar tillbaka. Skapar du ett konto genom min länk får du direkt 50:- i välkomstbonus.
- Bonusway– Bonusway har samma upplägg som Refunder och har också alltid fungerat tryggt och säkert för oss. Skapar du ett konto med min länk får jag 50:- och du får 100:- i välkomstbonus när du har genomfört ditt första köp.
Ibland har booking.com eller någon av de andra bokningssidorna (eller faktiskt – i undantagsfall – hotellens egna bokningssidor) bättre priser eller fler alternativ än hotels.com, men när man väger in alla faktorer brukar hotels.com ändå i längden bli billigast, är vår erfarenhet (inte på något sätt empiriskt kontrollerad).
Boende
Vi reser med två små barn, vilket innebär att det viktigaste för oss när det gäller boende är uppvärmd pool och möjlighet att laga mat i någon form, för det blir helt enkelt inte värt att gå ut på restaurang varje kväll, så det är våra utgångspunkter. Givetvis är även bra wifi en förutsättning för att kunna blogga och boka spontangrejer. Vid vår senaste resa bokade vi för första gången ”riktiga boenden” och det är vi nu heeelt sålda på. Man får riktigt mycket för pengarna när man bokar ett helt hus eller en lägenhet. Det finns ju numera en uppsjö av olika bokningssidor (Airbnb, HomeAway osv) som nog fungerar hur bra som helst, men vi råkade snubbla över en blogg som tipsade om dels Magnus och Yvonnes jättefina lägenhet i Orlando (Bahamabay.se), dels om poolvillorna i Cape Coral (MyFlorida.se) och det slumpade sig så att det blev exakt samma boenden som vi bokade och blev SÅ nöjda med att vi redan bokat nästa år också.
Våra olika boenden i januari 2018 och vad vi ungefär betalade
Holiday Inn Express and Suites Fort Lauderdale Airport South
Eftersom Norwegian flyger till Fort Lauderdale och vi blev avbokade (!) av vårt ordinarie hotell samma dag som vi skulle ha checkat in, bokade vi här första natten: Flygplatshotell med snabb incheckning, gratis parkering, gratis amerikansk frukost, bra wi-fi. Hyfsat rymliga rum med två queen size-sängar, kylskåp, mikro, toalettgrejer, hårtork. Liten pool med solstolar och poolhanddukar. Nära flygplatsen, hyfsat prisvärt och bekvämt. 1500:-/natt
Soleado Fort Lauderdale (här bodde vi både i början och slutet av vistelsen)
Ett litet privatägt hotellområde med tvårumslägenheter som har litet pentry med kyl/frys, mikro, 2 plattor, lite husgeråd och matplats. Separat sovrum, bäddsoffa. Poolhanddukar, solstolar och parasoll att ta med till stranden. Pool (inte uppvärmd) och litet poolområde. Terrass = loftgång. Bra läge två kvarter från stranden, gratis parkering utanför (i alla fall i januari). Alla andra på hotellet verkade tycka att det var så väldigt rent och fräscht och att ägarna var så otroligt trevliga, men vi hade lite blandade erfarenheter av både städning och bemötande, men hade absolut kunnat tänka oss att återvända för en kortare vistelse. Bra wifi. I alla fall i mittenlägenheterna, där vi bodde. Ev lite mer tveksamt i de yttre.
1600 – 1700:-/natt.
Villa Pinja/Villa White Heron Cape Coral
Fullutrustade, vääldigt fräscha villor med extra allt inkl uppvärmd privat pool och stor altan med grill, solstolar, matbord, vattenleksaker, you name it. Handdukar, poolhanddukar, wifi, tv (med olika utrustning beroende på villa) ingår självklart liksom startkit med toalettpapper, diskmedel etc. I vissa ingår cyklar, kanoter, brygga vid kanalen m.m. Eftersom detta är riktiga hus där riktiga människor bor delar av året, finns verkligen allt man behöver för att bo riktigt bekvämt. Och sen är det ju förbaskat roligt att utforska lokala mataffärer, och känns som ett äventyr att laga mat hemma hos någon annan.
950$/vecka + slutstädning och skatt (850$ sommartid). Med aktuell dollarkurs betalade vi ca 10500:- (inkl. allt). MYCKET prisvärt. Vi har redan skrivit till (svenska) mäklaren Susanne att vi vill boka nästa år igen.
Residence Inn by Marriott Clearwater Beach
Med facit i hand tyckte vi att det var lite för lite att boka in bara två nätter på ett ställe, men nu blev det så, så i Clearwater bodde vi alltså inte speciellt länge och vi lyckades dessutom pricka in ganska dåligt väder, men Residence Inn hade vi absolut kunnat tänka oss att återvända till. Det är alldeles nytt (fem veckor när vi var där) och består av minimala rumslägenheter (28 kvm) som är så otroligt välplanerade att de känns dubbelt så stora. Ett pentry med kyl, frys, spisplattor, mikro, husgeråd och diskmaskin, och vardagsrumsdel med bäddsoffa, stort skrivbord, tv och litet bord. Sängen var bekväm och mellan rum och det stora badrummet fanns gott om förvaringsutrymmen. Galet bra planerat faktiskt.
Gratis (ovanligt bra för att vara amerikansk) frukost ingår och det finns pool (med gratis poolhanddukar), möjlighet att tvätta och träna. Stranden ligger ca 100 meter bort, över en väg och genom en affär (!). Parkering är jättedyrt, men bli inte lurad av parkeringshusen på andra sidan gatan. Man kan inte stå där över natten.
I Orlando hade vi bokat vårt andra privata boende. En jättestor fyrarumslägenhet inne på en välskött resort med flera pooler, restaurang på området, restaurang som levererar maten till poolen eller lägenheten om man vill – toppenservice! – m.m. Ytterligare ett mycket prisvärt och superhärligt boende där ägaren Magnus bjuder på suverän extrabonus genom att personligen höra av sig och kolla läget, tipsa om grejer som händer och vad man kan hitta på. Vi hade även här några dagar då vi hade lite otur med vädret, men med pooler som håller ca 30 grader gör det inte alls lika mycket. Precis bakom lägenheten ligger både pool och bubbelpool. Här hängde vi mycket!
Lägenheten är jättestor och har extremt sköna sängar och en ljuvlig supertjock heltäckningsmatta. (Inte vad jag trodde att jag någonsin skulle skriva, men den är verkligen härlig.) Det finns tv-apparater i alla sovrum, alla köksgrejer man kan behöva (inklusive en slowcooker som jag aldrig kom mig för att prova) och givetvis tvättmaskin och tumlare. Det ligger flera stora mataffärer i närheten och det var inte speciellt långt till Disney och SeaWorld. I januari är det extremt prisvärt. Vi betalade inkl. allt ca 7000:- för en vecka, och fick förlänga vår vistelse med en ”uddanatt” för halva priset. Vi har redan bokat en vecka i januari 2019, och hade två veckor varit lediga hade vi nog tagit det… Rekommenderas verkligen. (Prislista här.)
Om man följer ungefär samma rutt som vi kan det vara bra att veta att det är en ganska rejäl bilresa mellan Orlando och Fort Lauderdale, och tar man Florida Turnpike händer verkligen inte mycket på vägen, så se till att tanka innan och ta med snacks eller bestäm på förhand var ni tänker stanna. De ”officiella” rastställena ligger till vänster om vägen, vilket kan vara lätt att missa om man inte är beredd på det. (Och då kan det kännas vääldigt långt till nästa bensinstation om man glömt tanka. Vi vet.)
Grejer som för oss var bra att ha med
Har man ungefär samma förutsättningar och planer som vi kanske man kan ha nytta av vår lilla ”special-packningslista”. Allt nedanstående kan givetvis köpas på plats, men vi kan tänka oss roligare saker att köpa (speciellt i stor förpackning):
- rivjärn (pasta med parmesan är i alla fall en ständig räddare i nöden för oss…)
- diskmedel i miniförpackning, ev diskborste
- tvättmedel
- disktrasa
- påsklämmare (många)
- en rulle plastpåsar för rester m.m
- kaffemuggar (våra termomuggar agerade både vinkylare och kaffemuggar)
- tvättpåse (för bh)
- kaffefilter (olika strl om man har – bryggarna skiljer sig mycket åt)
- kaffe som start
- kryddor (salt och peppar finns nästan överallt, men det kan vara trevligt med något annat ibland)
- rub till grillat (urbekvämt och verkar inte så vanligt i USA)
- stora påsar av grövre modell (typ de plast/tyg-kassar man brukar kunna köpa i mataffärer)- perfekta att packa ner matvarorna mellan boenden
- vitlökspress
- egentligen hade man behövt en riktig kniv också, för det verkar inte få finnas på hotellen (finns givetvis i de riktiga hemmen), men jag tror att det är en riktigt dålig idé att ha i packningen eftersom den ofta blir kollad vid gränsen 🙂
Åker man som vi, i januari, kan det också vara bra att ha med en jacka, för det kan faktiskt bli kyligt. I övrigt, ta mycket mindre packning än ni tror behövs. Det är så enkelt att tvätta att det bara är onödigt att släpa på onödig barlast.
Till nästa resa kommer vi förmodligen att boka två – tre längre vistelser (en vecka i Orlando och en i Cape Coral blir det absolut) och sedan lämna tre-fyra nätter emellan dessa för att ha möjlighet att förlänga/vara spontana/ändra våra planer, vilket vi alltid verkar göra ändå. Det är väldigt enkelt att boka hotell direkt och det finns gott om dem!
Åker man med små barn som vi är det absolut en bra idé att ta någon/några nätter i samma ort som flygplatsen för att slippa timslånga körningar i direkt anslutning till den ändå långa flygresan. Vi kommer dessutom aldrig mer att låta oss luras att ta något annan än direktflyg. Det är verkligen inte värt pengarna man eventuellt sparar på själva resan. (Må jag själv komma ihåg detta budord vid nästa bokning. Det är lätt att bli dumsnål.)
Parkerna i Orlando (Magic Kingdom och SeaWorld)
Parkerna med små barn. Det finns strollers att hyra, men man kan också köpa en för samma pengar som en dags hyra (14 dollar) på Walmart och sedan lämna kvar den på sista hotellet så att någon annan kan använda den.
SeaWorld. Vi köpte ”Gå två, betala för en” under BlackFriday. Värt att hålla koll på. Dessutom var vi där under en kall dag = hade hela området mer eller mindre för oss själva. Underbart. Parkering 20$, prioriterad parkering 25$. Här kan man köpa FastPass för att gå före i köerna/få bästa platserna.
MagicKingdom. Området är STORT. Räkna med minst 40-45 minuter för att ta sig från parkeringen och in i området. Förmodligen mer. En väska full med snacks och dricka är att rekommendera för både vuxna och barn. Maten och snacksen på området kostar rejält och det är kö till allt. Tänker man efter före så är det en bra idé att reservera plats på restaurang i förväg.
FastPass är här inkluderat i biljettpriset (vilket inte vi fattade förrän vi varit på plats en halv dag = slöseri). Det funkar så att man först (online, i Disneys app eller i områdets – inte så jättemånga – ”kiosker”) kan boka tre attraktioner. Dvs vilken attraktion och vilken tid man ska åka, så lite planering är inte så dumt. När man använt sina tre första kan man välja en i taget. Utbudet förändras (och försämras) under dagen och det kan vara värt att försöka om och om igen om det verkar tomt. Helt plötsligt kan attraktioner ”komma tillbaka”. Appen fungerade inte för oss, men vi såg många andra använda den. Räkna INTE med områdets wi-fi.