Ooops….. (On the road på riktigt)

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Vi sitter i skrivande stund på Stena Vision mot Polen. Inget konstigt med det, för det är exakt vad vi gjort de senaste fyra (?) åren ungefär vid denna tid. Det konstiga i det hela är att vi inte tänker besöka Polen. Inte direkt i alla fall. Bara litegrann på en höft liksom. Egentligen skulle vi nämligen inte åka till Polen förrän den 31/7 i år, men som den uppmärksamma läsaren möjligen noterat blev vi aningen förtjusta i ett land strax söder om Polen när vi var där i juni… och eftersom vi är som vi är (läs: fullkomligt tokiga och i total avsaknad av långsiktig ekonomisk planering) så är vi faktiskt på väg mot Kroatien igen. Vi skojade om möjligheten att boka om och helt enkelt skippa Gdansk i år, och när det sedan vid hemkomst från Kroatien inträffade tråkighet efter tråkighet runtomkring oss på alla plan, bestämde vi oss för att bara skita i vad man borde, för vem vet vad som händer i framtiden? Det är bara att köra rätt in i kaklet här och nu. Vi utnyttjar alltså vår redan betalda färjebiljett och tänker bila genom Polen till Kroatien, mindre än tre veckor efter att vi kom hem därifrån. Fullt normalt, eller hur?

Jag ber f.ö. om ursäkt för ovanstående ”jag säger A, men tänker inte säga B” som jag själv avskyr på sociala medier, men det som hänt rör andra människor även om det i högsta grad påverkar mig både privat och professionellt. Och nattsömnsmässigt, om det ordet finns. Jag ska dock göra mitt allra allra bästa för att det varken ska få påverka resten av min semester eller bloggen. Så det så.

Det är viktigt att hålla sig till sina rutiner, så här är alltså dagens ”vi är på väg i bilen-bild”. (Mimi kräker inte, hon kastar slängkyssar…)

Det här med att bila ser vi som ett spännande socialt experiment. Jag och Peter har gjort smärre roadtrips genom Danmark, Tyskland och Sverige, men med barnen har det mest rört sig om att ta sig från punkt A till punkt B, även om sträckorna ibland varit hyfsat långa. Vår på förhand identifierade svaghet (vi upptäcker säkert fler under resans gång) är att vi är erbarmligt dåliga på att stanna till och som Boye ”låta resan vara målet”, så vi får väl se hur kul det blir.

Med tanke på att vi verkligen nyligen gjort ungefär samma resa fast med flyg och hyrbil är det i alla fall väldigt intressant att kunna jämföra både tid, kostnad och upplevelse. Det är ju lätt hänt att man med flyget bara räknar kostnad och tid för själva flygresan, men i praktiken är det ju ”lite” mer än så. Tid och kostnad för vår förra resa blev som följer:

Bil/bensin Karlshamn – Köpenhamn (186 km, ca 2 h och 10 min) ca 250:- x 2 = 500:-

Broavgift x 2 = 225 x 2 + 415:- (årsavgift för Bropass) 865:-

Parkering P17 Kastrup 2 v = 940:-

Flygresa 5080:- (plus 1631:- som vi betalade med cashpoints tack vare vårt kostnadsfria kreditkort)

(Hotellnatt i Malmö, Jörgen Koch, genom Coop hotellpremie 777:-. Denna räknar jag dock inte med i priset eftersom den mest berodde på en bra konsert på KB kvällen innan avfärd.)

Hyrbil (genom Norwegian Reward) 4500:- + 2200:- i pålurad försäkring. (Nästa gång ska vi läsa på ordentligt.)

Sammanlagt pris för resa och bil: 15 716:- (utan cashpoints) eller 14085:- med cashpoints avräknade. Dessutom tillkommer förmodligen minst ca 500 – 1000:- i fika, mat och snacks på vägen, på flyget och på flygplatserna. I tid (utan hotellnatten) tog själva resan från Karlshamn till första destinationen i Kroatien nog ca 12 timmar, trots att själva flygresan bara tog strax över 2.

Detta ska bli väldigt intressant att jämföra med att bila. Utan att egentligen ha en aning tror jag inte att just rutten över Gdynia är speciellt prisvärd, för färjan är faktiskt rejält dyr när man åker på reguljärbiljett under högsäsong. Vill man upptäcka Polen ska man, om man har möjlighet, ta deras tur/retur-erbjudande (förr ”Prova-på-Polen”) som jag skriver om under mina Polentips. Då blir det betydligt billigare. Vår reguljärresa med nattfärja, två övernattningar på färjan och en hotellnatt i land (se nedan) är svindyr (6900:- efter diverse ombokningar), så hade planen från början varit att bila hade vi nog tagit en lite ”vanligare” rutt över Tyskland, även om jag ogillar att behöva börja med att köra åt fel håll. Det är naturvidrigt. ”Måste” man som vi åka reguljärt kan det löna sig att boka genom Sembo och lägga till en eller flera hotellnätter, eftersom man då får 20% rabatt på färjepriset. Tyvärr får man också en mycket osmidigare boknings- och ombokningsprocess (ombokning av hotellrum måste ske per telefon, ve och fasa!), men ibland är det värt det. Jag återkommer med uträkningen i tid och kostnad för denna resa när jag har de faktiska kostnaderna.

Lyckan var total när maskoten Happy mötte oss på färjan.
Puh! Hon vågade. Ett drama mindre att oroa sig för alltså.
Inna är mycket nöjd med att ha ”uppfunnit” ett nytt snack; delikatessen glassdoppat chips. Kom ihåg var ni hörde det först.
Mimi är bara nöjd i allmänhet. Precis som vanligt så finns inga mellanlägen, utan det är antingen tipptopp eller bottenlöst svart.

Just nu, onsdag kl. 12.30, befinner vi oss i närheten av Katowice efter en absolut kolugn överfart med Stena Vision i natt. Än så länge går det utmärkt med bilandet. Mimi, som är det osäkra kortet, sover i baksätet medan den andra donnan njuter av obegränsad skärmtid och ett gigantiskt Hubbabubba bredvid henne. Annars blev vi aningen bekymrade när Mimi ungefär i höjd med Hasslörondellen deklarerade att hon ”var trött på att sitta nu”. Gaaah….

Gissa vilka som fick bestämma lunchställe…

Jag hade egentligen inte tänkt blogga idag, men eftersom mamma nyss ringde och var orolig för att jag varken hade publicerat min vanliga drinkbild utanför lekrummet på färjan (jag var faktiskt en rolig mamma för ovanlighetens skull och kastade ballong med Mimi) eller någon blogg, förstår jag ju att jag måste följa mina rutiner för att inte skapa oro och kaos. 😉 Håll alltså tillgodo med mitt bidrag till världsfred, ordning och reda. På återhörande lite längre söderut!

Lämna ett svar