Liseberg – sju sorters karuseller

Äsch, det är ju inte ofta jag bloggar nuförtiden, men efter en timme på Liseberg har jag insett att som fegis har man mycket tid att fördriva, så varför inte utnyttja den till något annat än Pokémon (nej, jag har fortfarande inte gett upp detta gissel) och slösurfande.

Inna har tjatat om Liseberg i över ett år nu och vi har haft det som en ”vi gör det någon gång i sommar-grej” och den gången blev hux flux nu. Vi är ju nästan alltid utomlands över midsommar, så har inga riktiga traditioner eller några naturliga att fira med, så det passade ju bra. Vi packade ihop oss igår förmiddag – det som tog längst tid var att vattna mammans galna odlingar – och drog vid lunch. Eftersom kartläsaren samtidigt satt och googlade resor och ”man inte behöver gps för att köra till Göteborg” missade vi avfarten mot Örkelljunga och tog en liten käck extrasväng över Ängelholm. Vad gör man inte för att tillbringa ytterligare en timme i bilen liksom…

Det var nära att vi skippade vårt planerade bad-stopp i Varberg pga detta, men lyckligtvis tog vi vårt förnuft till fånga och tog sikte på Varbergs fästning, där barnen aldrig varit och undertecknad hängt en hel del förr, men det var nu hiskeliga 17-18 år sedan. (Hur är det ens möjligt…?) Det blev ett besök med mersmak. Vi tog en glass vid bangolfen, badade och jagade maneter vid Barnens badstrand, vandrade runt fästningen, hängde på lekplatsen vid Sociteten och åt världens godaste kebabrulle på Campino, som fortfarande levererar precis lika god kebab som för de där eländigt många åren sedan. Imponerande! Helt klart värt omvägen! Barnen – speciellt Mimi – vill inom igen på hemvägen och det är absolut inte omöjligt att det blir så.

Pitstop Varberg. Glass och toa.
Varberg fästning och fina, ytterst olika, barn.
Vissa tog sitt första bad på Västkusten. Andra (de flesta) gjorde inte det.
Medan en badade, en letade maneter och en vaktade de första två, fyllde undertecknad rörelserekordet med en vacker promenad runt fästningen.
På väg in i fästningen
Fantastisk utsikt från fästningen.
Det gick så klart inte att bara passera lekplatsen som råkade ligga vid parkeringen.
Den ser kanske ut som vilken kebabrulle som helst, men jag lovar att den är något alldeles extra! Campino levererar.
Enligt uppgift är dock McDonalds nuggets och strips godare, men vem vill äta sådant ändå?

Framme i Göteborg checkade vi in på Elite Park Avenue, vårt ”hotell i lyxklass” som Hotels.com beskrev det som. Det var nog ett tag sedan… Jag är ledsen, Elite, men för att nå upp till ”lyxklass” bör ni nog renovera bort de sunkiga och trasiga heltäckningsmattorna, se till att det finns handdukar och möbler som räcker till samtliga betalande gäster, ha en AC som faktiskt fungerar och erbjuda det lilla extra till frukost. Till att börja med.

Heltäckningsmatta i lyxklass.
En liten promenad på stan fick det så klart bli även om vi var ganska sent framme i Göteborg. Inna ledde oss till både utställning…
… och lekplats
Det gäller att fett- och kolhydratladda inför en heldag på Liseberg. (Uppenbarligen har vi missat något primärt i vår uppfostran- som om vi inte visste det – för hon såg totalt blank ut vid omnämnandet av kostcirkeln.)
”Jag tog i alla fall en bit melon också…”
Obligatoriska ”på-väg-till-något-bilden” med fultwist.
Taggad!

Mitt mål för dagen – som verkar läskigt ouppnåeligt – är att i sann småländsk snål-anda försöka ”spendera” de 595:- som jag av högst oklar anledning betalade för ett ”Allt-i-ett-band”. Jag måste haft något slags tillfällig hjärnkollaps för jag avskyr ju (läs: är fegare än fegast) karuseller, men eftersom jag ju också är ökänt snål så letar jag nu möjligheter att ”åka upp” pengarna, så jag noterar nogsamt hur många kuponger á 25:- jag lyckas göra av med. I skrivande stund är jag uppe i … två. Tempus såg bedrägligt snäll ut, men mag- och armmuskler som jag inte ens visste att jag hade, värker fortfarande efter försöket att hålla alla tarmar på plats i kroppen. Några extra steg har det också blivit i attraktioner där vi gått fram till kön, sett attraktionen in action och vänt. Det är modigt i sig, hävdar jag. Bara på ett annat sätt.

Barnen sköter sig dock bra och är redan mer än halvvägs till sina 595:-. De är sjukt effektiva och åker – speciellt Inna, som nog ärvt mina fega gener och alltså är sjukt modig idag – varje attraktion minst tre gånger på raken. Bra jobbat, blir det tillräckligt många åk kan det väl liksom spilla över lite på mig… 🤔

Dagens första; slänggungorna!
Bildbevis! Jag åkte verkligen Tempus. (Och jag behöver nog nya progressiva glas… 🙈)
Alla ska med!
De med mindre innehåll att hålla inom kroppen åkte mer än en gång.
Sjöscouten Inna är inte så förtjust i vatten… (!) så det blev bara Peter och Mimi i Flumeride, som tydligen bara finns i år också.
Än så länge torra.
Inte så torr längre.
Den här branta rulltrappan är ungefär på min nivå. Värre än så behöver jag inte.
Gissa vem som blev blötast i Kållerado?
När slänggungorna skulle åkas för sjuttiofjärde gången fick det till slut bli Tyrolen för oss som inte åker sådant. Bad parents! Men tjo, vad fint det satt!
Efter några timmar här är det – härligt nog – inte mycket kvar av fega-mamma-genen utan det springs från karusell till karusell av hjärtans lust. Så härligt! ❤️ (Men nej, mammans egen gen har inte påverkats.)
Den här ser ju mesigt beskedlig ut, och ligger något i Kaninlandet tror man givetvis att det ska vara lugnt att bara hoppa på, men shit, min hjärna är kvar där någonstans, tror jag, för den stannade en bit utanför huvudet i varje snurr. 🙈
Rabalder är lagom nivå för mig.

De utlovade 21 graderna och moln är snarare 25 grader och sol, så när föräldrarna inte utövat tillräckligt effektivt föräldraskap utan fallit för ”inte än, vi är inte hungriga” tillräckligt många gånger är det ganska slokande barn som till slut joinar oss smitare på Tyrolen. Tyvärr hjälper allt vatten, fett och salt i det ena fallet bara en kort stund och efter någon timmes vånda över att förstöra för oss andra, erkänner Mimi hur ont i huvudet hon faktiskt har, och hon och jag traskar hem till hotellet för lite återhämtning, vilket i ärlighetens namn var ganska skönt… Lyckligtvis räckte det med lite svalka, en smoothie och lite chillande för att få henne på benen igen, så efter en timme var vi tillbaka för rond 2.

Mimi gick från huvudvärks-paus och ”jag ska i alla fall inte åka något som snurrar” direkt till Hanghai. Hmmmm…. 🤔
Uuuuurk, för mig räcker det att se eländet för att magen ska vända sig, så kanske kan jag räkna in resten av familjens totala åk bland mina… 🤔
När Mimi åkt tre gånger på raken (Inna åkte minst åtta) behövde både hennes och min mage en paus, så det fick bli ett högst beskedligt varv i Morotsresan.
Vet inte om jag ska hylla eller beklaga denna hårfagre Sweden Rock-man som står (ensam) och läser en bok i kön till den allra mesigaste barnkarusellen (Morotsresan), men lite kul att boken är Grow the fuck up i alla fall. 🤣
Man kan köa på många olika sätt.
Jättemånga. Jag föredrar det virtuella sättet, men förstår verkligen inte varför det måste vara begränsat (nästan) till de läskiga vuxenkarusellerna, för att köa fysiskt till Rabalder och Kaninlandsbanan (där vi hamnade av misstag 😩) är faktiskt precis lika tråkigt och varmt.
Nope, den här bilden har inte jag tagit. Jag stod nedanför och väntade medan jag förfasade mig över hur någon med förståndet i behåll ens kan överväga att ge sig upp i Atmosfear och funderade på om jag ens skulle göra det om någon gav mig en miljon. Jag tror inte det.

Nu har klockan blivit 21.50 och vi har varit här (om man bortser från Mimis och min runda på hotellet) i exakt 11 timmar, så man kan väl säga att vi utnyttjade de där 595:-/skalle rätt väl. Mina åk var så klart ”dyrast” av allas, men jag tror att jag med ett antal barnkaruseller, blöta Kållerado-turer och en runda bland speglarna lyckades uppnå mitt mål ändå. Barnen köar för sista åket i Hanghai nu och har redan fått oss att svära på att vi ska hit igen, så tack, Liseberg, för att vi inte bara slapp Små grodorna utan dessutom hade en riktigt bra – och låååång – dag. Nu väntar förhoppningsvis ett glas rött i hotellsängen, padel på tv:n och kanske ett bad med varmvatten som är betalt med råge. Life is good. Glad midsommar!

Dagens absolut sista åk.
”Kan vi åka hit igen i morgon?”