Påsklov i Albanien. Dag 4. Mittemellan är ordet för dagen.

Sista dagen och dags för sammanfattning. Lite känns det som jag skrivit i rubriken; att detta varit en mittemellan-semester på många sätt och som om idag är en mittemellan-dag.

Mittemellan-semester för att säsongen ju inte riktigt startat, så det har varit svårt att utnyttja möjligheterna fullt ut trots att vädret i princip varit i säsong. Vi valde ju att bo ”i stan” för att ha något att göra ifall vädret hade varit dåligt, men detta har ju nu delvis varit ett hinder med tanke på det fina vädret vi faktiskt haft. Hade det regnat eller varit kallt varje dag hade detta förmodligen varit en helt annan sorts semester. Möjligen hade vi tagit oss för och upplevt mer då, men nu får vi ju bara landa i att vi har fått sol, kunnat jaga krabbor i vattnet, hängt massor på samma ställen om och om igen för att det är vad barnen har velat och att vi kunnat njuta av att äta och dricka precis vad vi velat utan att ha behövt snegla på priset, och den delen är nog så viktig, tycker snåla jag.

Förmiddagspromenad på strandpromenaden. Barnen sitter och löser världsproblem längst ner på ”bryggan”.
Snillen spekulerar.
Verkar öppet längst ut på piren idag, så då måste vi så klart utforska.
Det ser rätt flott ut i alla fall.
Och så finns det fiskar.
Medan vi väntade ut den rätt usla servicen roade vi oss med att kolla på fiskaren i trampbåt. Inte så coolt, men rätt smart.
Sista (och faktiskt första) drinken på semestern.
Inna fick för sig att hon nog gillade Sprite nu när hon nästan är 12. Det gör hon fortfarande inte… men man kunde göra många experiment med mitt oanvända socker och den oanvända Spriten… så en och annan fisk fick sig kanske en oväntad sockerchock.
Mimi fick en varm choklad som var så tjock att hon fick äta den som chokladpudding.

Att jag kallar dagen idag för en mellandag beror på att vårt hotell är fullbokat så vi måste checka ut 14.30 (vilket iofs är väldigt generöst eftersom det skulle varit 10.30), men inte flyger hem förrän 20.10, och den logistiken med väskor och vetskapen om att vi kommer hem till fullkomligt skräpväder, tycker jag är skitjobbig. Det där med att vara på äventyr, i värsta fall i läskig sand och/eller saltvatten utan att ha tillgång till dusch, toalett och sina kläder innan flygresan är jag för gammal och bekväm för nuförtiden. Usch. Jag försökte t.o.m få med de andra på att boka ett annat hotell (kanske vid stranden eftersom det är 20 grader varmt, molnfri himmel och bara lite svag bris) bara för dagen, men Peter var tveksam och barnen helt insnöade på att det enda de ville idag var att återvända till ”schnitzeln” (vi kommer aldrig att kunna kalla den något annat nu) och försöka se bläckfisken från igår igen. Så nu sitter vi här, jag längst ner i lä och Peter högst upp för att få svalka, och solar medan Inna matar en krabba med en gummibjörn på en pinne och Mimi filmar detsamma. Vad gör man inte liksom?

Komsi komsi, lilla krabban, så ska du få godis…
Det är verkligen en gummibjörn på en pinne och krabban ser verkligen ut att försöka äta den. Jag har det på film.
Film funkar lite sådär här, men här är i alla fall en bildsekvens från Mimis film. 😃

På tal om att göra samma saker om och om igen så sitter vi nu – två timmar senare – på samma restaurang (den med det utspillda vinet) som igår, för att (igen) barnen ville det. Vi har checkat ut från rummet, ställt väskorna i receptionen, beställt taxi och ska bara fördriva de sista timmarna i strålande sommarväder och då gör vi så klart något vi redan gjort och känner till, gubevars. Tänk om vi testat något nytt och gillat det; då hade vi ju inte hunnit upprepa det ändå. Glasklar logik.

Hejdå, lilla rummet. Vi kommer nog inte tillbaka, men har inte haft något att klaga på (förutom stenhårda sängar och att vi känt oss lite pressade att smaka olika albanska saker till frukost). Utmärkt läge för en kort ”möt-våren-i-Albanien-semester” om man inte bryr sig om närhet till strand.
Fräscht och hyfsat funktionellt, men jag tror att de flesta skulle föredragit ett handfat i vuxenstorlek i stället för ”stjärttvätten” som Mimi kallar bidén. (Missade tyvärr att ta bild på mini-handfatet och stjärttvätten så ni är inte blinda. 🫣)
Jag retar barnen för att de bara vill upprepa saker, och så beställer jag själv samma mat som igår… 🙈 (Att döma av verktyget salladen kom med så skulle vi visst dela… No way!)
Jag tog dagens promenad längs ungefär samma stråk som vi tog häromdagen i jakt på den mysiga stranden, och idag med mindre vind, färre vågor och lägre vattenstånd så börjar det ändå gå att ana att det kommer att kunna bli fint på många ställen här, så jag tror faktiskt att vi varit lite väl negativa mot Durres som badort. Fast åker vi tillbaka, vilket ändå känns ganska troligt, så siktar vi nog på södra delarna av landet.
I taxin på väg mot flygplatsen kom jag på att jag missat ta en bild av entrén…

Vår förbeställda taxi kom i god tid, t.o.m. en kvart före utsatt tid och tog oss i rasande hastighet och för småpengar in till Tiranas flygplats samtidigt som den icke-engelskspråkige chauffören glatt, intensivt och överlag för oss helt obegripligt pladdrade på med Peter i framsätet. Vi uppfattade så mycket som att den mest prominenta byggnaden vi såg under hela resan inte var ett castle (vilket annars verkade helt troligt med tanke på utseendet) utan ett casino… och därefter kom det en hel svada om maffia, moneta och tourismo. Mycket maffia och mycket pengar verkade det handla om. Förmodligen hade det varit både intressant och läskigt att förstå.

De klassiska stoppa-i-ett-mynt-attraktionerna har utvecklats en del. Även prismässigt…
Barnen ser i alla fall roliga ut…

Med tanke på att vi tagit lite höjd både för eventuell trafik och för flygplatsen som vi inte visste så mycket om så var vi i löjligt god tid, vilket gjorde att vi kunde spendera lite extra pengar innan vi skulle gå ombord. För den som undrar så ingår inte kostnader på flygplatser i det som är mycket billigare i Albanien. Mat, dryck och ”nöjen” på flygplatsen ligger på samma ”man-blir-lite-förbannad-nivå” som alla andra flygplatser i världen, men allt, inklusive resan hem till ett regnigt, men lyckligtvis inte så kallt som befarat, Malmö, gick smidigt och bra, så i skrivande stund befinner vi oss faktiskt på Arena i Malmö (för dubbla hotellrumspriset…). I morgon avslutar vi påsklovet med lite Sy- och hantverksmässa, kusinlek och säkert ett musikaffärsbesök… Och så ska vi så klart gå till Stadium och kolla handbagage inför nästa flight till Tirana…. För jo, det blir nog en sväng till ändå… Men det är en annan historia. Tack för att just du velat följa med på denna resa. Over and out.