Polen juli/aug dag 4. Sol, tro’t eller ej! 

Vi har sett den! Den finns! Tjoho! Solen! Älskade fina, gula sol! Att den är helt omgiven av gråsvarta åskmoln väljer vi att blunda för i det här läget. Vi måste få känna lite hopp! Det inser nog t.o.m den där elaka makten som djäklas med oss. 

Familj i sol. Bästa selfie-motivet.

När vi kom på oss själva med att nästan, nästan gnälla över värmen vid vårt fönsterbord i frukostrestaurangen tog vi oss väldigt snabbt i den imaginära kragen och skärpte till oss. Är det förresten någon som för statistik över våra frukostbesök, så var vi idag där redan kl. 10.00, och de folkilskna militärbebisarna verkar ha flyttat sin verksamhet till något annat hotell. Eller så har vi helt enkelt vant oss. Förmodligen det senaste. (Edit: Vid middagen upptäckte vi att de lämnat kvar sin ledare, en otroligt folkilsken liten knappt ettårig tjej, som verkligen inte verkar ha många glädjeämnen i livet. Argare litet fruntimmer har jag aldrig stött på, inte ens i labil treårsform.) 


Lämmeltåget av desperata turister mot stranden började omedelbart efter frukost trots de hotande grå molnen och prognosen som lovade (eller hotade) åska. Vi var inte sämre vi, även om vi i första läget nöjde oss med en promenad utan alla strandgrejer och grusade förhoppningar om bad. Bartendern på Chilly Willy (!) skrattade förvånat när Peter beställde en liten (!) öl när vi ändå växlade till oss 2zl-mynt till de efterlängtade karusellautomaterna för några minuters avkoppling. 

”En liten?!?” frågade bartendern när jag beställde och tittade menande på klockan när jag svarade att det ju var ganska tidigt. Han höll uppenbarligen inte med. ?

Efter att ha kommit ner till stranden och upptäckt att det både var varmt OCH ett veritabelt nöjesfält i miniatyr vid ”vår” strandnedfart, gjorde vi en lite mer seriös satsning och jag gick till rummet och hämtade nödvändiga attiraljer (baddräkter, simpuffar och paraplyer ?). Helt plötsligt är ju hotellet sååå rätt. Det är ju så HÄR det ska vara. Att ha ett par minuters promenad till en fantastiskt strand med plats för alla, där man utan att behöva planera ihjäl sig, köra långt, inte hitta parkering, gå ännu längre från obefintlig parkering, komma fram bara för att inse att man glömt något i bilen eller att solen gått i moln, alternativt att något barn genast måste kissa och sedan vara tvungen att minsann vara där till kvällen för att allt slit ska kännas okej, kan njuta en lagom lång stund och sedan göra något annat. (Den som hängde med i alla bisatser och vindlingar i den – inte helt grammatiskt korrekta – meningen, ska ha en eloge. ?) 

Äntligen!!! ☀️☀️☀️
Så här ska en strand vara; hoppborg, studsmattor, minikaruseller, bar, toalett och massor av plats!
Badflickor
I ärlighetens namn är våra barn mer förtjusta i aktiviteterna än själva badandet på stranden. (Kan ha med badtemperaturen att göra…)
Tur att prognosen inte alltid stämmer! ❄️☔️?

Det blev alltså – helt otippat – faktiskt en dag (eller en del av en dag i alla fall) på stranden. Såå skönt att vi fick känna på potentialen av det här stället, för det har känts lite bittert (inget som har märkts va? ?) att vara så nära men ack så långt borta. Nu känns det mycket bättre, trots att det blev kyligt och småduggade framåt sen-eftermiddagen. Dessutom lyckades Peter (bra jobbat!) förhandla sig till en gratisbuffé för hela familjen eftersom vi inte varit så nöjda med wifin (underdrift) och vi helt plötsligt inte har tillgång till några internationella tv-kanaler längre. Polska och ryska är inte riktigt vår starkaste gren, även om vi börjar lära oss en del polska ord och meningar. Inna och Mimi är glädjande nog väldigt intresserade av att kommunicera och tränar träget på viktiga fraser som ”Får jag klappa din hund?” på både polska och engelska. (Det är f.ö jättesvårt på polska.) 

Lunch/eftermiddagssnack på Chilly Willy. Lökringar, nachotallrik, strips, bubbelvatten och två stora (!) öl för 61zl (knappt 150:-). Helt okej, väldigt gott och inte så nyttigt. Precis som en semester ska vara!
Två av mina bästa reskompisar, min ”Parka-in-a-pocket” och Ikeas ryggsäck. Båda går ner i fickan när de inte behövs. I love them!
Saknar man fyraåringen är det bara att följa sladden….

Till middagen tog jag högst tveksamt på mig en otroligt färgglad tunika som jag spontanköpt på någon marknad, men sedan inte använt. Jag vet inte riktigt varför jag packade ner den, men det är ju sådana där konstiga saker man får för sig när man packar (eller är det bara jag som helt plötsligt rotar fram kläder ur garderobens mest obskyra hörn?). Dock kunde jag bara inte ta av den igen, pga Mimis helt andäktiga dyrkan. ”Du är så fiiiiiin, mamma! Du är så ojannge (orange) och glittjig! Åh, vad fin du är! Jag älskar dig mest i hela världen!” Hon slutade inte heller utan jag har fått känna mig som Beatles hela kvällen. (Så länge jag stängt öronen för Peters antydningar om Big Belly and the Juicyfruits och afrikanska stamdrottningar alltså… ) 
Att känna sig som Beatles… ?
Mys ❤️
Det är Mimi och Maradona som har Guds hand…
”Alla mina gosedjur ska med!”

Så här i efterhand var det en himla tur att Peter fixade oss en gratismiddag, för hade vi betalat 70zl/p och upptäckt att det serverades kycklinglever till vuxna och kokt kyckling till barn, hade vi möjligen blivit lite besvikna, men gratis är ju (ganska) okej. Kvällens gulligaste utnämner jag Mimi till, som i sina kommunikativa ansträngningar ville fråga servitrisen ”what’s your name?” och när hon (servitrisen) satte sig på huk för att uppfatta frågan satte sig Mimi likadant. ?? Effekten blev något förfelad, men det såg i alla fall otroligt gulligt ut. 

För övrigt började det ösregna när vi satte oss till bords. Intressant nog vande vi oss så snabbt vid det fina vädret att vi varken hade jackor eller paraplyer med oss. Ridå! I morgon flyttar vi in till centrala Gdansk, så förmodligen blir det 30 grader och sol resten av veckan… 

PS. Vill någon ha en närbild av Peters numera lätt infekterade tå, är det bara att mejla någon av oss. Jag kände mig inte helt säker  på att alla verkligen ville ha den upp i ansiktet utan förvarning. Vilket för övrigt alla ni som envisas med att lägga ut alla era läskiga bilder från blodgivning också borde tänka på. :P) DS. 

Lämna ett svar