Kroatien 2019:1 Dag 2 Ljuvlig avkoppling i Okrug/Trogir

Det är torsdag innan midsommarafton och vi har vaknat till ännu en strålande dag med klarblå himmel. Lägenheten levererade även nattetid och alla har sovit gott i välkylda rum. Den som uppfinner en helt tyst AC (som folk har råd med) skulle förtjäna Nobelpris, men det är ju att haka upp sig på petitesser. Inna fick byta rum, för tavlan i rummet hon egentligen hade bestämt sig för var för läskig. Jag, med mitt behov av ordning och struktur, blev förpassad till ”the second bedroom”, trots att alla vettiga garderober och badrumsskåp finns i ”the master” one. Liiite jobbigt har jag med detta, men jag djupandas och tänker att det ju bara rör sig om fyra nätter till. Och fyra dagar. Hur lång tid tar det att bygga upp en strukturrelaterad ångestattack, tro… Ska man ha några invändningar mot denna lägenhet så är det annars bristen på avställningsytor. Det är stort, rymligt, fräscht med det lilla extra överallt, men enkla saker som någonstans att lägga nycklar och smågrejer när man kommer in eller att ställa sina egna matvaror i köket, saknas. Lite synd, men annars ett fantastiskt boende.

Jag fortsätter mitt studium av kulturella skillnader i badrummet. Den här var kul!

Balkongen har morgon- och kvällsskugga så idag har vi först njutit av sovmorgon, sen en låååång frukost i loungemöblerna, sedan bryggde vi ytterligare en kanna kaffe – Zoegas hemifrån i sann turist-anda – och njöt en timme till. Njöt utan att bry oss om att dagen gick, att ingen ens borstat tänderna eller att barnen fick fri skärmtid och dessutom hittade godiset vi gömt i deras väskor. Det är semester på riktigt det. Lika bra att jag passar på att njuta i nuet, för den känslan är jag dålig på att behålla i längden, så snart kommer jag säkert att få för mig att vi borde hitta på något och utnyttja tiden. Djäkla Luther! Men, men, just nu är det i alla fall helt ljuvligt. Och tidsmässigt snart dags för lunch… I alla fall enligt normal vardagsstandard, men vad tusan, vi är ju på semester och något slags vitamin finns det säkert i färgglada klubbor också.

Från balkongen har vi en utmärkt vy över inkommande flyg och det Norwegian-plan som nyss landade får mig att tänka på gårdagens flight hit. Tydligen har Norwegian ett samarbete med grekiska Air Mediterranean, så vi flög inte Norwegian hit som förväntat, utan vi flög just Air Mediterranean. Utan att gå in på detaljer kan jag ju bara säga att det var bra att det bara tar 2 timmar att flyga hit. Barnens ”var är tv:n?” var ganska skrattretande. Det är möjligen inte ett bolag jag aktivt kommer att söka efter för framtida flighter. Förresten, är det bara jag eller finns det fler i världen som ägnar de första 20-30 minuterna av en flygresa med att planera vad man ska säga till den framförvarande om idioten har den otroliga respektlösheten att fälla sätet? Det är bara jag va? Lyckligtvis hade killen framför förstånd nog att behålla sitt säte i den position gud skapat det. Tur för honom. Möjligen hade mina – ganska högljudda – kommentarer till Inna och Mimi om respektlösheten i sätesfällning med saken att göra. Möjligen.

Mimi har lovat att skicka en bild på sig själv när hon simmar till sin älskade dagisfröken Natasa, så när de eländiga vuxna inte kunde slita sig från sitt kaffe för att gå till poolen, fick hon ju göra det nästbästa, rita sig själv simmandes i poolen.
För säkerhets skull ritade hon även en bild av sig själv i en rund pool.

Det här med semester och gott om tid leder ofta till roliga och ibland oväntade diskussioner och upplevelser med barnen. Nyss fick jag t.ex. fota Mimis rumpa, för hon var så nyfiken på hur den egentligen såg ut. Det är ju jätteroligt och fullt logiskt, speciellt i den åldern, men jag kan säga att jag väldigt snabbt raderade bilden. Att ha en barnrumpa i bildströmmen känns verkligen inte okej även om man själv vet anledningen. Hon är i alla fall nöjd nu och kan gå vidare i livet och börja fundera över något annat. För funderar gör hon. Och pratar. Oavbrutet. En högst intressant personlighet, denna underbara och enerverande lilla trollunge.

Ett familjeråd avgjorde att det skulle bli lite poolbad innan strand, och faktum är att det var så ljuvligt i och vid den 30-gradiga poolen att vi blev kvar. Jag måste säga att jag blir mer och mer imponerad av boendet. Det är bara två lägenheter, men ändå har inget sparats på bekvämlighet och lyx. Ägarinnan Lidija kom precis och erbjöd en drink och för att kolla så att vi hade allt vi behövde, och när hon hörde att Peter var iväg för att hämta pizza, sa hon att vi givetvis skulle bett henne om hjälp så skulle hon fixat och så visade hon ett fullskaligt utomhuskök med allt som rimligen kan behövas, inkl diskmaskin…. Som Peter säger, ”it’s a keeper”. Vi har ju ännu inget boende bokat för den där fjärde resan… I och för sig hade vi tänkt oss Makarska-kusten, men det är absolut värt att överväga.

När Inna först såg poolen utbrast hon ”It’s tiny!” till värdparets delade förskräckelse och roade förtrytsamhet, men den räcker verkligen alldeles utmärkt till oss.
Dagens huvudpersoner – Paw patrol-hundarna som det lekts oavbrutet med i säkert 5-6 timmar.
Ägaren försäkrade oss om att han har en annan grill också…
Med risk för avsvimmad mamma i poolen är Herr Anka funktionsduglig. ”Det är chill”, sa barnen och upplyste oss sedan om att man max får väga 40 kg… vad de nu kan ha menat med det.
Både havsutsikt och blomsterprakt från poolen.
Ifall det är för jobbigt att gå en trappa upp så finns precis allt man behöver bredvid poolen.
Precis allt.
Verkligen precis allt.

Lunchen blev så ljuvlig att jag kände att jag var tvungen att skriva att jag inte var ironisk när jag skrev om den i ett mess till kollegan som inte haft förstånd att ta sommarlov ännu. Då är det bra! Pizzorna var toppen, barnen åt och vi avhandlade diverse roliga barnfunderingar, barnen var vänner (!) före, under och efter lunchen, och helt inne i en lek med Mimis Paw Patrol-hundar så jag konstaterar så här vid 15-snåret att det kanske inte blir någon beach idag. Om inte de nyligen incheckade fem medelålders tyska männen som ska bo ovanför oss (så mycket för förhoppningen om en barnfamilj) ändrar på förutsättningarna. Med tanke på att den som kom och frågade efter ägaren redan hade en öl i handen (alltså redan innan de fått rummet) finns det visst fog för denna förhåga. Hoppas de är strandraggare och inte pool-hängare.

Schhhh, berätta inget för Peter! De viskar om hans hyfsat snart förestående födelsedag.
Det är ungefär så här mycket vi ser av dem, men vi hör hur rollspelet fortgår och fortgår. I samförstånd. Halleluja!
Man har t.o.m tänkt på bloggande resenärer som behöver oavbruten laddning. Och någonstans att sätta ”kaffet” som idag är ovanligt kallt och rosa.

Tyskarna verkar inte vara så farliga, trots allt. De är ett kortspelsgäng som åker iväg en långweekend vartannat år, och de – som så många andra – är grymt imponerade av Innas engelska, som vida överträffar deras samlade kunskaper.

Jag fick rätt i min förutsägelse om att det inte skulle bli någon beach idag, för barnen lämnade varken poolen eller den invecklade Paw Patrol-leken på hela eftermiddagen. De var inte ens uppe och pausade en enda gång mellan lunchen vid 14-snåret och 18.00 när vi till slut sa stopp. Det underbara var att det fortsatte att kännas ljuvligt hela dagen. Ingen stress alls. Fantastiskt.

Det här måste vara de sötaste snaps-glasen ever. Jag försökte fråga vad det var vi bjöds på, men har både glömt det och skulle ändå aldrig kunnat stava till det, men jag tror att det är en blandning av slivovice och päronlikör. Gott och starkt i alla fall.
De har fortfarande mänskliga lemmar i alla fall. Inga fenor. Ännu.
Eller…?
Helt säker är jag ju inte.
Nu är jag inte alls säker längre.
Men nu blev det väl ändå fel? Star Trek?
Barnens hud höll lyckligtvis för maratonbadandet. Det var värre med badkläderna.

Vi insåg att skulle det finnas chans att lämna huset idag var det snabba manövrar som gällde. Inget softande, för då skulle vi fastna, så det blev snabba duschar (mer vatten…) och ner till ”campingstranden” där ”lilla” båten in till Trogir går en gång i timmen. Det var en ganska intressant båtresa, för plötsligt sa kaptenen till en (svensk, och skulle det visa sig på hemresan då hon blev Innas nya bästa vän, mycket trevlig) tjej att styra båten: ”Kör bara ditåt!” och lite senare ”Du kan följa efter den där båten!” medan han själv först gick runt och tog betalt och sedan ställde sig med en cigg och sin telefon. Hon gjorde det med den äran, och lyckligtvis tog han själv över när det skulle läggas till i den ganska fulla hamnen i Trogir. Utan telefon och cigg.

I morgon ska jag inte lita på att hon själv tar solcreme i ansiktet…
”Ser jag cool ut så här? Vem är finast, Inna eller jag? Jag tycker nog att jag är lite finare. Vad tycker du? Va? Va? Va? MammaaA?”
Lyckost Peter som får dela sitt liv med oss! Det är så lugnt och behagligt för honom… (Förresten är det väl bara att konstatera att medelåldern slagit till med full kraft. Jag köper leopardmönstrat…)
Okeeeej, kommer detta att gå, tro? Vi har inte ens lämnat land ännu och de är redan jättetrötta.
Jodå, det gick!
Ordinarie kapten till höger, vikarierande kapten till vänster.
Samstämmiga rop från tjejerna: ”En borg! Ett slott! Och hoppgungor!”
En sådan här bild hör till när man är i en sådan här mysig liten stad med trånga härliga gränder. (Eller hur, Mathias och Anna-Karin?! 😉
Tjejernas största fascination under strosandet var alla diskar med döda fiskar. Mimi som ju är i ”varför-stadiet” ville ha förklaringar på allt ifrån ifall de verkligen var döda till hur det gick till när de dog.
Vi utforskade månne inte staden så grundligt, för vi insåg att dagen väldigt snart skulle ta sin tribut, men middag på en konoba blev det i alla fall.
Eh? Vår värdinna Lidija tycker att vi har så ”well-behaved children”. Undrar vad hon skulle sagt om detta. ”Det är skönare här”, säger Inna.
Kärlek
En guldman på väg till jobbet

Det är helgen Corpus Christi här idag, vilket – så klart – fick Mimi att gå igång med tusen frågor igen. När vi var i kyrkan på ett musikevenemang för ett tag sedan blev hon helt fascinerad av ”killen på krysset” (Jesus) och detta, att det gick hundratals människor i procession för att de trodde på något så abstrakt som en gud golvade henne helt. Försök gärna (sakligt, utan en massa religiöst trams) förklara begreppet gud för någon som inte har någon förförståelse alls , så fattar ni. Det är inte så enkelt. Just gud fångade henne inte så mycket heller, men Jesus däremot. Att försöka hänvisa till muntlig tradition av berättelser som överdrivits efterhand går liksom inte riktigt hem. Hon är lika fascinerad av Jesus som hon är av Sommarskuggan och Hasse Andersson. (Den som har små barn fattar.) ”Berätta mer om Jesus, mamma! Jag vill höra mera. Det är spännande. Berätta allt du vet. Va? Spikade de i honom? Varför det? Hur spikade de då? Det måste ju ha gjort ont! Fick han ingen mat? Vilka gjorde det? Du skulle väl aldrig spika i mig? (!) Om du gjorde det, skulle jag inte få mat då? Eller vatten? Inte ens lördagsgodis?”

Att jag berättade det där om spikarna och korset ångrar jag lite, för det finns risk för nattliga återverkningar, känner jag, men det måste väl vara något sådant dagens ”firande” handlar om, så vi kom liksom lite osökt dit. Jag har i alla fall fått lova och svära på att jag ska ”läsa sagan om Jesus” när vi kommer hem till Sverige. Vad är det för fel på Astrid Lindgren, undrar jag…?

Det var så här det började…
”Tror alla de som går där på gud? Det är ju jättemånga. Tror du på gud, mamma? Då gör inte jag heller det.” (Nejdå, jag gör absolut inget för att påverka henne. Vissel vissel.)
”Berätta allt du vet om Jesus. Jag är så nyfiken.”
Sötnöt
Coola är bara förnamnet.
Och efternamnet.
Äntligen! Som de längtat efter hoppgungor. Det blev en perfekt avslutning på en perfekt dag.
De tackade t.o.m nej till glass för att komma snabbare hit…
Akta Inna, du har något ovanför huvudet!

Lyckligtvis höll Peter koll på klockan och såg till att vi avpassade hoppgungettiden perfekt för att kunna ta båten hem igen, för alla timmarna i poolen/solen tog ut sin rätt och ytterligare en timme hade inte blivit bra för någon. Nu kunde vi avsluta på topp, och att kapten (inte han med ciggen) hade med sig en 10-månaders hundvalp och att vikarierande kapten var jättesnäll och satt och pratade med Inna hela resan hem, gjorde inte saken sämre. Toppendag på alla sätt. I morgon är det midsommarafton och vi kommer nog att strunta i både sill och nubbe. I alla fall sill. Glad midsommar!