Florida 4.0 2019/2020 Dag 20 Typ repris av dag 19. Blåsigt. Pool. Lekplats i Sarasota.

Suck. Blåst är verkligen ett väder som jag starkt ogillar. Det är ju rent onödigt. Även idag är det riktigt varmt – 27 grader – men det blåser så man mer eller mindre får lägga något på de ändå överdimensionerade poolhanddukarna för att de inte ska blåsa i vattnet. Jag gillar det inte.

De påbyltade pyjamasdamerna från igår var redan på plats när vi kom till poolen vid halv tio. De är även idag fullt påklädda, invirade i flera handdukar, har dubbla mössor och ser verkligen inte ut att njuta. Har de sovit här ute eller har de bara bestämt sig för att de ska ha en solsemester? Jag har så många frågor, men de inbjuder inte direkt till småprat. Edit: nu flög ena damens tidning i poolen och då sa hon faktiskt att igår kväll hade det varit hennes kläder, så min teori om att de sover här stärktes. Verkar ganska obekvämt. Men billigt.

Idag var det för första gången lite mindre (inte färre utan barn av mindre storlek) barn i poolen och Inna inledde givetvis direkt samtalet och frågade om de kunde leka ”tag”, vilket jag skrattade åt tills jag kom på att det faktiskt heter så. Shit, min sjuåring pratar bättre engelska än jag! ? Intressant nog var deras mörkhyade (måste erkänna att jag inte hänger till 100% med i svängarna om vilket som för tillfället är det mest politiskt korrekta ordet, men jag menar det i vilket fall kärleksfullt och det har betydelse för sammanhanget just här) nanny från Karlskrona (!), vilket av många olika anledningar kändes ganska otippat. Det var kul att prata med dem och jämföra både kultur och attityder. De amerikanska barnen var fem och tre år gamla, men var 110% påpassade av både mamma och nanny, hade solhattar, heltäckande klädsel, armpuffar, och fick, gud förbjude, inte gå i den varma bubbelpoolen eller äta annat än äppelbitar och vindruvor till mellanmål. När femåringen faktiskt fick sitta och doppa fötterna i bubbelpoolen och prata med oss stod nannyn en meter ifrån med handduken… Jag är kluven till detta, för å ena sidan är det säkert så man ska göra, men å andra sidan tycker jag – jag erkänner – att det är dödstöntigt och föredrar helt klart mina egna framåt, självständiga, simmande, vitaminundernärda, Youtubeberoende, coola ungar. (Och hoppas att jag aldrig kommer att få anledning att ångra sättet vi (inte?) uppfostrar dem på…)

Varken solhatt, solskydd eller övervakning… oooops…

På tal om något helt annat som jag funderar på varje morgon på väg till poolen: finns det någon vuxen som klarar av att njuta av synen av glädjestrålande, springande/skuttande barn i shorts/kjol/baddräkt utan att se synen av hur uppskrapade de skulle bli om/när de ramlade så lättklädda? Jag kan det inte, så varje framgångsrik ankomst räknas som en skön, lättad seger… Jag är nog verkligen en ”glaset är halvtomt-människa”, eller? Men å andra sidan, vore jag den överbeskyddande typen hade jag väl fortfarande kört dem i vagn – solskyddad så klart – så de inte skulle skada sig…

Igår gjorde vi det förresten. Tog det första konkreta steget att faktiskt göra Florida 5.0. (Nej, vi vet att vi inte är kloka någonstans.) Vi bad Troy, som äger denna ”condo”, att preliminärboka oss en vecka i januari 2021… ?? Nu ska vi bara hitta vettiga flighter också. Och sätta varenda krona som kan avvaras på resekontot även under hela 2020. Precis som vi inte skulle alltså, men som sagt, det här att vara 100% tillsammans så här under så fantastiska förutsättningar – det är värt mer än alla nya bilar, fräscha tapeter, nya möbler och snygga paneler på huset man kan tänka sig, så skit samma. Vi kör på så länge det går!

Var det ”tillsammans” jag skrev? ?
På skylten står det: ”Förvara inte cyklar eller saker under trappan”. Innas kommentar: ”Add hashtag ’Not responsible’” ? Alltså, varifrån får hon allt?

Ganska motvilligt, men förmodligen nödvändigt, lämnade vi poolerna vid 14-tiden och tog lite lunch i lägenheten. Inte hamburgare för en gångs skull alltså! Efter ett par softa timmar tog vi sedan bilen till Sarasota igen, för det blåste fortfarande så mycket här, att strand och alla andra relaterade aktiviteter blev lidande. I Sarasota åkte vi till Payne’s park, där Peter hittat en lekplats med cirkustema. Familjen Ringling, som präglar väldigt mycket av Sarasotas myckna kultur, ägde en cirkus. Jag antar att det är därför cirkustemat återkommer på många ställen. Lekplatsen var i alla fall riktigt trevlig, liksom de flesta sådana etablissemang vi bevistat i denna delstat. För att vara pensionärernas tillhåll, så är det verkligen barnvänligt! Peter stack iväg och avverkade sex pawn shops på raken, och när han kom tillbaka gick jag en runda och avverkade ungefär lika många (ok, några fler) pokestops på raken och hittade flera nya Pokémon, vilket inte är så vanligt, medan barnen hade jättekul på lekplatsen. Alla nöjda.

Mimi, som i och för sig i ett par månader visat väldigt stort intresse för bokstäver och som har läst enstaka ord länge, satte sig helt plötsligt och läste förra årets blogg. Imponerande bra dessutom. Det var liksom inte de lättaste passagerna hon valde heller, utan bland annat stycket om förra årets Aquatica-besök, där jag bland annat skriver om hur en maktfullkomlig ”småpåve” anförtrodde sig – inte direkt ord som finns i Första läseboken. Stolt? Japp! (Och så himla passande att hon gjorde det just nu så jag verkligen får skryta om det här. Dubbelt bra!)
Stolt tjej. ❤️ (Och mamma…)
Jag älskar verkligen floridianska lekplatser!
Armgång igen.
Inna, en stund efter att jag hjälpt även Mimi upp: ”Jag trodde faktiskt att du skulle säga att det var för farligt och att jag genast skulle gå ner…” (Jag kanske skulle vara mer som amerikanska mamman och nannyn alltså….?)
Oh oh ah ah….
De synkade inte riktigt på bilderna, så jag var tvungen att ta med båda.
En bit från en starkt trafikerad åttafilig väg hittar man helt plötsligt denna lilla nöjes-oas med massor av restauranger, fik, skulpturer etc. En lekplats för vuxna helt enkelt. Sarasota är en synnerligen trevlig stad!
Också ett genomgående tema i Sarasotas stadsbild. Utsmyckade cyklar som denna står utplacerade lite överallt. Mysigt.

Kvällen avslutades med hämtpizza och popcorn, som sig bör. Nu ska vi packa, för att i morgon göra Busch gardens i 29-gradig värme på vägen upp till Orlando. När vi gjorde samma sak förra året var det runt 15 grader. Vi får se vilket som är att föredra. Jag tror jag vet, men avslöjar svaret i morgondagens litania.