Kroatien 2022. Dag 12. Labadusa och Leonardo.

Efter att ha ”vaskat” gårdagen och faktiskt fått en riktigt härlig dag tack vare det, tänker vi idag gå all in. Vi har flera gånger fått tipset om stranden Labadusa på andra sidan av ön, men har faktiskt aldrig varit där, delvis för att det varit lite underförstått att man bör vara där tidigt för att få en bra plats. Sådant kan ju få vem som helst att tveka, men nu råkar ju denna morgontrötta mamma ha utvecklat en faiblesse för sömnlösa morgnar och morgonpromenader, så varför inte utnyttja det? Det är bara 3-4 km att gå, så sagt och gjort, jag förberedde en liten väska och kunde så klart sova bättre än vanligt bara för att jag hade ett mission… Life’s a bitch. Jag kan inte påstå att det var en speciellt skön promenad för redan vid 07 är det ganska rejält varmt och det bjöds ingen skugga, men fram kom jag och ganska förvånad blev jag. Lite som vanligt när vi blivit tipsade om stränder som ligger vid campingar (de stränder som kroater rekommenderar gör gärna det) så är de inte som förväntat. Inte heller denna. Den är ganska brant, stenig och det blåste som tusan och gick således också rejält höga vågor, men jag slog ett läger under ett skuggande träd och väntade in familj och frukost.

Det är varmt! Speciellt eftersom jag ju fick börja med att gå en sväng åt fel håll för att promenaden inte skulle bli för kort. 🙈 Dessutom var ytterdörren, som jag gnällde om igår, idag upplåst, så jag tassade två våningar ner med nyckeln, bara för att gå upp med den igen. 🤣
Inte så sexig väg.
Lite skugga i alla fall.
Framme. Med en viss känsla av… okej, är detta något att skriva hem om?
Okeeeeeeej…..? Klockan är lite över 08, stranden är helt tom i ca 150 meter åt vänster och 75 åt höger och ni väljer att lägga er där, en meter från mig. Vad är det för fel på er? Jag måste verkligen ha hittat bästa ”spoten” på stranden…

Det är inget att sticka under stol med att jag blev ganska irriterad när Peter sedan hörde av sig och inte kunde hitta mig. Jag hade i princip skickat koordinaterna (okej, en skärmdump av Google Maps, men ändå, hur svårt kan det vara?), men shit vilken tur att jag (helt emot min kategoriska natur 🤣🙈) faktiskt erbjöd mig att gå till dem i stället för tvärtom, för de hade parkerat bilen helt rätt (bara 30kn för en hel dag – väldigt mycket billigare än nere på kusten eller inne i Okrug) men sedan gått åt fel håll, och hittat ett mycket mysigare och trevligare ställe! (Skärmdumpa och rama in, Peter! 🤣)

Riktigt cool camping här faktiskt. Tips för den som semestrar så?
Det här säger säkert inget alls om campingen som helhet, men ger ett fräscht och rent intryck i alla fall.
Det här känns mycket mysigare än den del av udden som jag hittat.
Pytteliten strandremsa, men ett gäng stolar och ett skuggande träd, vad annat kan man behöva i 33 graders värme. (Frukost och vin, men det hade de så klart med sig! ❤️)

Vi hängde på stranden hela dagen i skuggan av träden som faktiskt gav skugga hela tiden. Vi har inte kollat priserna på solstolar på andra ställen, men de 90 kuna vi betalade för våra tre stolar kändes högst överkomligt, liksom 30 för en hel dags parkering. Däremot var möjligheterna till mat/förfriskningar ganska begränsade innan restaurangen öppnade vid 13, så det rekommenderas att ta med matsäck.

Skugga hela dagen!
Mimi behöver ingen matsäck, hon fångar sin egen fisk. Med händerna
Möjligen är den inte helt frisk, men varför förstöra det roliga?
Bra snorklingsvatten.
Peter lyckas fixa fram något slags lunch i alla fall. Inget jag direkt uppskattar, men det är dumt att vara knusslig.

Framåt 15-tiden började vi känna oss rätt vidbrända, saltbakade och möra trots skuggan och bekvämligheten, så vi drog oss tillbaka. Bara promenaden till bilen räckte för att jag skulle undra hur i hela friden jag ens tog mig dit på morgonen och jag ändrade tämligen abrupt min romantiska tanke om att campa i de fina omgivningarna, för hur tusan överlever man i husbil/tält/husvagn i 30-40 graders värme? De har väl knappast AC?! 😱

På hotellet finns ju tyvärr inte så mycket mer att göra än att bara slappa, så det gjorde vi. Nåja, Peter skulle nog vilja hävda att han faktiskt tvättade och var den som fick hjälpa tjejerna i duschen också (varm- och kallvattensreglagen är både helt idiotiska och väldigt tröga, så det är lätt att skålla sig rejält) medan jag visst råkade slumra till. Vi fick en oväntad bonus i en livesänd padelmatch hemifrån också. (Åh, vad spelsugen jag är!)

Jag fick för mig att dra fram sminkväskan som annars legat ouppackad sedan sista kvällen i Makarska (vilket känns som en evighet sedan) och det triggade igång värsta make-up-showen i badrummet trots att innehållet i den där väskan verkligen är magert. Inna har, som alltid, sett diverse tips på Youtube och går extra-mega-all-in medan lillasyster lojalt försvarar och uppmuntrar när stenåldersmamman har invändningar. Just är det aldrig några problem med syskongnabb. 🤔

Heja, Mio! Och tack för livesändningen, Danny!
Eftersom vi nu gjort oss till och haft make-up-väskan framme för andra gången på resan så gjorde vi ett nytt försök med familjebilden.
Man skulle ju tro att det skulle vara de små som sabbade bilderna…

Trots att vi hade våra dubier efter förra besöket hade vi lovat tjejerna att gå till deras gamla favorit Leonardo’s, restaurangen som liksom ska vara flaggskeppet här. Möjligen på gamla meriter, för det känns som ett sådant där ställe som alltid funnits, som har allt och dit de äldre alltid vill gå. Typ som instutionen Terrassen hemma tidigare. Vi kan väl säga att vi skulle lyssnat på vår känsla… Det kändes fel redan på väg dit, för halv åtta är det ju fortfarande så varmt att stranden är full och det var egentligen mycket mer lockande att slå strandläger och hämta något från någon av strandrestaurangerna, men har man bestämt så har man… Leonardos ligger dessutom så långt bort man kan komma på strandpromenaden. Så klart.

Det fortsatte också fel, kan man säga. Vår unge servitör (prao eller helt ny på jobbet?) kunde varken engelska eller sitt jobb och lyckades inte med något alls. Av en beställning på ett glas rött vin, en öl, en stor flaska mineralvatten och en liten flaska ”still water” lyckades han med ölen…. och det tog fyra rundor innan vi nästan var i hamn med rätt dryck och korrekt antal glas, men då struntade jag i att rätta till vinet och drack det vita… annars hade vi nog fortfarande suttit kvar. När Inna skulle göra sin vanliga standardbeställning av en sallad med gurka, tomat och fetaost utan olja och kryddor, krävdes det att en kollega kom och förklarade och vi fick i princip handgripligen slita tag i honom för att få beställa huvudrätter efter vår soppa till förrätt. Mimi fick hår i sin mat, Inna tyckte att hennes fetaost smakade surt, vi var tvungna att två gånger be om bestick för att ens kunna börja äta, jag hade (trots att jag knappt kan laga mat) kunnat göra bättre tomatsoppa och fläskfilemedaljonger med förbundna ögon och när vi beställde en (väldigt överartikulerat och förstärkt med handrörelser) Banana split to share with two spoons fick vi givetvis två gigantiska… men visst, det var i alla fall varsin sked, så två skedar blev det i alla fall. Nej, hu, dit går vi aldrig mer. Vi orkade inte ens försöka klaga på notan, men tog tillbaka vartenda öre i växel, hur pinsamt det än känns när man är väluppfostrad svensk… För övrigt en nota utan priser, bara med antalet av respektive rätt och priset ditskrivet med bläck… Hm… Det är tråkigt att man låter en sådan sak dra ner en, men det är bara att erkänna att luften lite gick ur oss när det inte blev den mysiga helkväll vi bespetsat oss på, och vi orkade inte riktigt stå emot när barnen bara ville hem och mata sköldpaddor. Så vi gick hem. Det bidde inte ens en tumme. Sådant slöseri med en härlig kväll på en levande strandpromenad, men men, vi hade ju en skön dag på stranden i alla fall. Bättre lycka nästa gång!

Man kan göra så mycket oväntat med rosa och turkos ögonskugga.
Ett glas rött, tack…
Tramsbyxa!
Olika som bär! 🤣
Den där ljuva uppsynen Mimi lägger sig till med på bilder nuförtiden har inget med verklighetens tuffa (och svåra!) brud att göra.
Mimi och Spekkek, nallebjörnen jag fick när jag var liten och som mormor nu sett till att Mimi fått ärva. (Nej, jag vet inte varifrån jag fick namnet… 🤣)