Kroatien 2022. Dag 13.

Idag har i alla fall jag ”gjort” Trogir, den gamla stan som ligger ett par km härifrån. Det känns som om vi möjligen inte kommer att göra en gemensam utflykt dit, helt enkelt för att det är för varmt för sådant där, annars väldigt mysigt, strosande i gamla och trånga gränder, men vid 07 funkar det i alla fall nästan. Det var faktiskt ovanligt svettigt idag. Kanske den allmänna konditionen som helt börjar lägga ner efter allt vin och alla tomma kolhydrater…? Eller åska på ingång? Det är faktiskt en del moln vid horisonten, så undertecknad, som har en viss tendens att känna att glaset är halvtomt, tänker så klart genast att det kommer att bli ett åskväder av guds nåde som kommer att sabba morgondagens hemresa. Sån är jag…

Trogir by morning.
Hade behövt ett svettband idag…
Icke läskunnig turist eller en infödd som vet att skylten (och avspärrningen) bara är skitsnack? (Denna bild ger mig läskig deja vu. Börjar jag leta så har jag säkert lagt ut precis samma vid någon tidigare resa… 🙈)
Precis vid infarten (den som är så kul att passera med bil… not!) finns en riktigt fin grönsaksmarknad.
Just här finns nog inga bilar, men annars hade detta definitivt varit en dubbelriktad gata. 😃 Att det är fördelaktigt om två bilar faktiskt kan mötas på en dubbelriktad väg är inget kroaterna lägger någon större vikt vid.
Lite Barcelona-vibbar.
Fastlandet.
Här vill Mimi bo.
Och så denna djäkla dörr som inte går att öppna utifrån utan nyckel… (eller inifrån om någon låst). Vad säger brandsäkerhetslagen om det, tro? Tur att Peter var vaken och kunde släppa in mig.

Efter ytterligare en frukost med veckogammalt bröd (”bageriet” utanför autokampen rekommenderas verkligen inte) och lite sköldpaddsmatning med kompisar hemifrån via FaceTime, drog vi, efter vissa protester, ner till den lokala stranden. Mimi deklarerade väldigt bestämt att hon verkligen inte tänkte bada och att hon inte gillar sol, men hyra en båt ville hon och sluta åka på semester var inte aktuellt. Det är svårt att vara hon ibland. (Undrar varifrån hon kan ha fått det…? 🤔)

Moln…. Behaglig skugga eller annalkande oväder, tro?
Här drar de iväg på en timmes water buggy.
Det är lite synd om mig som måste stanna kvar på (den mer än dubbelt så dyra som igår 😱) solstolen…
Det var enligt uppgift lite läskigt, lite högljutt, men väldigt kul.

Tja, om att ligga på stranden finns helt enkelt inte så mycket att skriva, förutom att jag (nu är jag neggig igen) börjar tröttna på denna extrema värme som gör att aktiviteterna är grymt begränsade. Jag har alltid sett mig själv som extremt lat, vilket jag absolut är, men att vara sysslolös ligger verkligen inte för mig. Jag hittade inte mitt virkset när vi skulle sticka (undanstädat i renoveringen? 😵‍💫), så inte ens den förströelsen har jag. Hade datorn funkat i solljus hade jag definitivt jobbat (mer än jag redan gjort) bara för att ha något att göra. Detta är ord som jag verkligen kommer att få äta upp när vi kommer hem och både trädgård och ett nyrenoverat kök/vardagsrum kommer att behöva massor av uppmärksamhet, men då ska jag läsa och komma ihåg detta, jag lovar!

Inna hittar en riktigt stor snäcka som hon planerar att ta hem till Sverige. Jo, hon är rätt säker på att den är obebodd.
Hemma på köksbordet dyker det dock upp en liten krabba som snabbt som attan (snabbare än mitt avtryckarfinger) försvinner ner igen när hen förstår att hen fått mänskligt sällskap. Lite deja vu på den från en liknande upplevelse i Siesta Keys i Florida för några år sedan. 😃 Mimi vägrar nu gå ut på balkongen där snäckan numera bor.
Det är verkligen outhärdligt varmt mitt på dagen och fenomenet med siesta är inte längre det minsta konstigt.

Idag är ju sista dagen om man bortser från det faktum att vi inte flyger förrän sent på kvällen i morgon och därför faktiskt hyrt rummet en extra natt (något annat hade faktiskt varit outhärdligt) och vi är, tro’t eller ej, så smarta att vi lämnar solen vid 13.30 och tar lunch och siesta på rummet ett par timmar. Hur gott det än är så kommer jag inte att äta shopska-sallad eller spaghetti aglio e olio på en månad när vi kommer hem. För att vara ärlig så ligger jag på solstolen och googlar recept. Jag har ju faktiskt ett komplett kök att komma hem till. Tjoho! Efter att ha varit utan i flera månader så är ju spis, fläkt, ugn och bänkskiva rena lyxen!

När vi går ner till stranden igen vid 17.30 med planen att göra det vi egentligen borde ha gjort igår i stället för att bli besvikna på en ”riktig” restaurang; dvs hämta mat och dryck till solstolarna, har människorna som ockuperat ”våra” solstolar den goda smaken att gå precis när vi kommer, och de har dessutom kompletterat våra dyra stolar med ett ännu dyrare parasoll, så det blir en riktigt behaglig kväll. Jag, som ju nu blivit en skugg-junkie, lyckades bränna (!) benen (sista dagen – vilken amatör! 🙈) under förmiddagen när vårt eget, väldigt lilla, instabila parasoll ingav mig falsk säkerhet. Klantigt!

80 kuna/dag för ett parasoll är väl investerade pengar (när det är någon annan som investerat dem…)

Den behagliga kvällen blev tyvärr inte lika lång som vi hade hoppats, för redan vid 19.30, precis när vi ska beställa lite mat och vin till vårt läger, dyker ett helt fotbollslag med unga killar upp och börjar (bryskt och effektivt) att samla ihop alla solsängar. Jag visste att det var för bra för att vara sant! (Halvtomt glas…)

Att hänga på vårt stora påslakan är inte ens hälften så bekvämt, men temperaturen är ju i alla fall lyckligtvis nu nere i nivåer som är överlevbara utan parasoll, så vi plockar i oss lite chicken wings, spelar lite Uno, badar lite, lyssnar på en rätt duktig live-snubbe ett tag, blir lite myggbitna (trots att vi varken hör eller ser några blodtörstiga vilddjur) tills vi inte orkar mer och går upp till lägenheten för vår sista natt här. Hoppas vi. Det är svårt att inte tänka på att vi faktiskt blivit fast här i outhärdlig värme en gång tidigare och även om inte Norwegian strejkar (väl?) så verkar hela flygbusinessen lite svajig just nu. Jag håller tummar och tår för en helt problemfri resa, för även om jag vet att jag kommer att sakna värmen så fort jag stiger av planet och inser att det är rejäl skillnad, så vill jag hem till mitt kök och min trädgård nu.

Jag undrar hur det går.
❤️
Vackert.
Inte så vackert… 🤮 Det är vid sådana här tillfällen man faktiskt inser att de stackars männen i alla fall har en fördel över oss annars överlägsna kvinns. 😉